Stoffen bank vs leren bank


Shoppen voor een nieuwe bank kan een hele uitdaging zijn. Er zo zóveel verschillende soorten, maten en kleuren, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ga je voor modern of klassiek? Hoge of lage rugleuning? Vaste of losse kussens? Allemaal vragen die zowel met stijl en comfort te maken hebben. Vandaag willen we ingaan op één van de meest overwogen keuze bij het kopen van een nieuwe bank: Ga je voor een leren bank of een stoffen bank? Wij helpen je met deze lastige keuze door de voor- en nadelen te bekijken op verschillende gebieden.

Stoffen bank of leren bank

Voordelen en nadelen

Zoals je zou verwachten, is er geen enkel goed antwoord, aangezien zowel stoffen als leren banken hun eigen voordelen en nadelen hebben. In plaats van het volgen van persoonlijke meningen, aanbevelingen of ervaringen, is het het beste om te kijken naar deze voordelen en nadelen van beide materialen, om er zo achter te komen welk materiaalsoort het meest geschikt is voor jou, jouw gezien en jouw huis. De belangrijkste overwegingen zijn duurzaamheid, onderhoud, stijl, comfort en budget. De kans is groot dat je de bank elke dag zult gebruiken, dus neem vooral de tijd met deze beslissing. Beoordeel de behoeften en gewoonten van jouw gezin en gun jezelf een beetje tijd om jouw ideale bank te vinden. Je zult jezelf er later voor bedanken.

Stoffen bank of leren bank voordelen en nadelen

Stijl

Als je op zoek bent naar een stoffen bank, dan heb je veel meer keuze dan een leren bank. Er zijn super veel modellen, kleuren en formaten, waardoor er altijd wel een stoffen bank is die bij jouw interieur past. Als je de voorkeur hebt voor een leren bank, dan word je waarschijnlijk aangetrokken door de stijl, het gevoel, de duurzaamheid en misschien de netheid van authentiek leer. Kunstleer deelt enkele van dezelfde kenmerken, maar zéker alle (met name duurzaamheid en natuurlijke veroudering). Met een leren bank kan je veel meer een statement maken in een interieur, wat je niet zo snel kan realiseren met een stoffen bank. Kijk bijvoorbeeld naar een leren chesterfield bank of een stoere industriële bank van leer.

Stoffen bank

Comfort

Het comfort van stoffen banken varieert sterk afhankelijk van de stof zelf, het frame en de kussens. Over het algemeen zijn stoffen banken comfortabeler dan leren banken. Stoffen banken voelen over het algemeen namelijk zachter en warmer aan. Leren banken kunnen bovendien in de zomer warm en plakkerig zijn, terwijl leer juist koud aanvoelt in de winter. Allergie is een belangrijk aspect bij de keuze tussen een stoffen of een leren bank. Heb je last van allergieën, dan is het verstandiger om een leren bank te nemen. Met leren banken heb je namelijk een stuk minder last van huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en andere allergenen bevat dan stoffen banken.

Onderhoud

De slijtage van stoffen banken hangt meestal af van de kwaliteit van de stof. Hoogwaardige stoffen zijn uiteraard beter bestand tegen slijtage. De meeste stoffen banken worden behandeld met een vlekbestendige afwerking, dus wanneer er gemorst wordt, kunnen ze eenvoudig worden gereinigd met speciale producten of bijvoorbeeld een stoomreiniger. Ook zijn stoffen banken een stuk krasbestendiger dan leren banken. Dit kan een belangrijk detail zijn als je bijvoorbeeld huisdieren en/of kinderen in huis hebt.

Maar! Als de stof niet van topkwaliteit is, kan het verwijderen van vlekken moeilijk worden. In dit geval is leer misschien een betere keus. Een leren bank is zeer gemakkelijk te reinigen, meestal door het af te stoffen met een doekje of een stofzuiger. Daarnaast zijn er ook producten verkrijgbaar om het leer te polijsten, waarmee je scheuren en spleten kunt voorkomen. Als je dat goed doet, kan een leren bank erg duurzaam zijn en kan je er tientallen jaren lang plezier van hebben.

Kosten

Alle banken, ongeacht van stof of van leer, zijn verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. Hierbij geldt altijd hoe hoger de kwaliteit hoe hoger de prijs. En het merk speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Voor een zelfde model bank, betaal je voor leer vrijwel altijd meer dan voor een stoffen variant.

Stoffen bank

Leren chesterfield bank

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate