Als je besloten hebt om gordijnen te nemen als raamdecoratie in huis, dan ga je meestal als eerst nadenken over de gordijnen zelf. Lichtdoorlatend of verduisterend, Wat voor soort stof, welke kleur, noem maar op. Dat is ook wel logisch natuurlijk, maar wat ook belangrijk is om over na te denken, is de manier waarop je de gordijnen wilt ophangen. Er zijn twee manieren op gordijnen op te hangen, namelijk met behulp van gordijnrails of roede? Er is een groot verschil of je de gordijnen ophangt met gordijnrails of met gordijnroedes. Lees er hieronder alles over!
Gordijnrails
Gordijnrails hebben een discreet karakter en zijn vooral functioneel. Doordat ze aan de voorkant door de gordijnen zijn bedekt, zijn gordijnrails niet zichtbaar nadat je de gordijnen hebt opgehangen. Je kunt een gordijnrail aan het plafond monteren, maar met behulp van muurbeugels kan je een gordijnrail ook aan de muur monteren. Dit kan bijvoorbeeld een goed idee zijn als je een heel hoog plafond hebt, terwijl het raam of een glazen deur een stuk minder hoog is. Je kunt de gordijnen dan net boven het raam of deur aan de muur ophangen. Er zijn zowel metalen als kunststof gordijnrails verkrijgbaar. Deze zijn meestal uitgevoerd in de kleuren wit, zwart, grijs of chroom.
Gordijnroeden
Gordijnroeden hebben de dubbele functie om gordijnen omhoog te houden en als decoratief kenmerk te fungeren. Een gordijnroede is duidelijk zichtbaar, bovenaan de opgehangen gordijnen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals metaal, plastic en hout. Een roede (ook wel gordijnpalen genoemd) worden middels ondersteunde beugels aan de muur of aan het plafond gemonteerd. Om ervoor te zorgen dat de gordijnen niet van de roede getrokken kunnen worden, zijn de uiteinden afgewerkt met ‘decoratieve’ eindstukken. Sommige gordijnen zijn voorzien van gaten aan de bovenkant, waar de roede doorheen gestoken kunnen worden. Daarnaast zijn er ook gordijnen die middels gordijnringen aan de roede opgehangen worden.
Railroede
Naast gordijnrails en gordijnroeden, zijn er tegenwoordig ook railroeden. Een railroede, ook wel roede-rails genoemd, is eigenlijk een combinatie van gordijnrails en roede. Ze zien eruit als een gordijnroede, maar ze functioneren als een gordijnrails. Railroeden zijn dus net als gordijnroedes zichtbaar, boven de opgehangen gordijnen. Je hebt echter niet te maken met beugels en eindstukken, waarmee de gordijnen gestopt worden.
Nu je weet wat het verschil is tussen gordijnrails, gordijnroeden en railroeden, gaan we je proberen te helpen een keuze te maken tussen deze twee opties.
1. Wat vind je mooi?
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is wat je mooier vindt. Er is namelijk een groot verschil hoe gordijnen eruit zien aan gordijnrails en gordijnen aan een roede. Met gordijnrails draait het echt alleen om de gordijnen, omdat de rails niet zichtbaar zijn. Als je gordijnen ophangt met een roede of railroede, dan is de roede ook zichtbaar. Stel jezelf de vraag wat je mooier vindt.
2. Gordijntype en stijl
Als je specifieke gordijnen in gedachten hebt, kan die stijl bepalen of gordijnrails, roede of railroeden een beter idee is. Als je gordijnen hebt met een druk patroon met verschillende kleuren, dan kan een roede ervoor zorgen dat het nóg drukker wordt. Met gordijnrail zorg je ervoor dat de nadruk op de gordijnen wordt gelegd. Rustige gordijnen kunnen wel mooi gecombineerd worden met een gordijnroede. Maar ook gordijnrails kunnen super mooi staan in combinatie met rustige gordijnen.
3. Locatie
Op welke manier en met wat voor soort roede je de gordijnen je ook ophangt, er is bijna altijd een opening tussen de roede en de bovenrand van het gordijn. Dit betekent dat er licht doorheen kan komen, wat bijvoorbeeld in de slaapkamer of badkamer niet gewenst is. Je zou dit op kunnen lossen door de gordijnen een flink stuk hoger dan het raam te monteren. Vind je dat niet mooi, dan kan je beter de gordijnen ophangen met gordijnrails in plaats van een roede. In de woonkamer, badkamer, keuken of werkkamer is dit probleem minder van toepassing.
4. Formaat raam
Ook het formaat van het raam kan bepalend zijn in je keuze voor gordijnrails of roede. Heb je een klein raampje, dan zou je gerust kunnen kiezen voor een gordijnroede. Heb je een hele grote brede raam? Dan kan je beter kiezen voor gordijnrails. Lange gordijnroeden moeten namelijk extra ondersteund worden door extra beugels. Echter blokker die beugels de gordijnen, wat betekent dat je meerdere losse gordijnen moet nemen, die niet elkaar zijn gekoppeld. Gordijnrails kan je aan het plafond monteren, zonder elementen die de gordijnen blokkeren. De gordijnen kan je dus probleemloos en soepel open en dichtschuiven.
Tip. Er zijn gordijnrails verkrijgbaar die je uit kunt schuiven tot langer dan vijf meter. Sommige van die uitschuifbare gordijnrails glijden echter minder goed, op de plekken waar het uitgeschoven wordt. Kies daarom altijd voor kwalitatieve gordijnrails en gordijnglijders of runners waarbij je dit probleem niet hebt.
5. De bocht om
Wil je gordijnen ophangen die de bocht omgaan, dan zijn gordijnrails een logische keus. Gordijnrails kan je namelijk eenvoudig (laten) buigen. Er zijn ook 90 graden railbochten verkrijgbaar, speciaal voor hoeken. Roeden kan je niet zomaar buigen. Je kunt een roede wel op maat laten maken, inclusief bocht.
6. Elektrische gordijnen?
Heb jij een smart home, en wil je slimme elektrische gordijnen die je draadloos en automatisch kunt bedienen? Dan zijn gordijnrails op dit moment de enige mogelijkheid. Er zijn namelijk nog geen elektrische gordijnen in combinatie met gordijnroeden. Maar wie weet ooit in de toekomst…
Gordijnrails en roede kopen
Gordijnrails zijn overal verkrijgbaar. Alle bekende bouwmarkten hebben bijvoorbeeld verschillende soorten gordijnrails en gordijnroedes. Daarnaast zijn er ook heel veel speciaal zaken, waar je nog meer keuze hebt. Hieronder vind je een lijst van verschillende verkooppunten. Klik op de link voor meer informatie.
Bouwmarkten en winkelketens
Karwei
Praxis
Leen Bakker
IKEA
Speciaalzaken
Roedeshop.nl
Roedes Online
Roederails.nl
Bekijk ook:
Lengte van de gordijnen
Gordijnen als deur
Gordijn als scheidingswand