Je Hortensia snoeien is een essentieel onderdeel om het goed en mooi te laten groeien in je tuin of voortuin. Lees hier hoe je welk type hortensia, hoe en wanneer moet snoeien.
Hortensia’s zijn al decennia hele populaire tuinplanten. Oudere soorten voegen sentimentele charme toe en nieuwe hortensia struiken kunnen bloeien van halverwege de zomer tot de herfst. Hortensia bloemen zijn nu verkrijgbaar in een nog grotere verscheidenheid aan kleuren, waaronder felblauw, dieprood en lichtgroen. Deze veelzijdige struiken zullen gedijen in zowel zandige kustbodems als in schaduwrijke bosgebieden en bijna alles daartussenin.
Over het algemeen hebben hortensia’s minimale zorg nodig. Het enige wat je goed moet doen is de Hortensia snoeien. Hoewel veel hortensia’s interessante bladeren en schors hebben, worden de meeste gekweekt vanwege hun grote, opvallende bloesems. Als je hortensia een seizoen niet bloeit, komt dat meestal door één van de volgende drie redenen: ze kregen niet genoeg zon, een vroege vorst of een koude periode doodden de toppen, of ze werden op het verkeerde moment gesnoeid. Hoe en wanneer je jouw hortensia moet snoeien, hangt af van welk type je hebt.
Wat voor soort hortensia heb je?
Er zijn heel veel verschillende soorten hortensia’s. Bij het snoeien moet je vooral op één eigenschap letten, namelijk of het op oud of nieuw hout groeit en bloeit. De meeste hortensia soorten groeien op oud hout, waarbij de bloemen op takken ontstaan die in het jaar daarvoor gevormd zijn. Hortensia soorten die op nieuw (jong) hout groeien en bloemen, ontstaan de bloemen en op takken die de hortensia dit jaar gevormd heeft.
Over het algemeen moeten rassen die op oud hout bloeien, direct na het bloeien worden gesnoeid. En degenen die op nieuw hout bloeien, moeten worden gesnoeid voordat de nieuwe groei in de lente begint.
Verwijder altijd dode, beschadigde of zieke stelen als eerste stap tijdens routinematig snoeien. Snijd bij het inkorten van stengels terug tot net boven een paar gezonde toppen. Door de winter beschadigde stelen kunnen worden teruggebracht tot levend hout.
Wat heb je nodig?
Het enige wat je nodig hebt om een hortensia te snoeien is een goede bypass snoeischaar.
Hortensia op oud hout snoeien
Heb je een Hortensia op oud hout? Snoei het dan in twee stappen:
Stap 1
Het snoeien van een Hortensia op oud hout kan je het beste na de winter in maart of april doen. Op die manier heb je ook in de winter een mooie volle plant. Eventuele nieuwe scheuten zullen bovendien niet bevriezen. Knip de uitgebloeide bloemen tot net boven de gegroeide knoppen weg.
Stap 2
Nadat de uitgebroeide bloemen zijn weggeknipt, ga je aan de slag met de oude takken. Knip ongeveer een derde weg van de oude takken tot 10 cm boven de basis van de plant af. Ga voor takken die het meest aan de buitenkant van de plant overhangen. Je kunt ook voor de hoogste takken gaan. Op de overgebleven takken zullen dit jaar nog bloemen groeien.
Vind je kleinere hortensia struiken mooier? Dan kan je het ook compact houden door de helft van de oude takken tot 10 cm boven de basis van de plant af te knippen. Hier zullen geen bloemen op groeien. In het jaar daarop kan je hetzelfde doen met de andere helft van de Hortensia. Dit om-en-om-patroon blijf je elk jaar herhalen, zodat je hortensia mooi compact blijft.
Bolvormige tuinhortensia
De bolvormige tuinhortensia heeft vaak bloemen waarvan de kleur verandert met de pH van de grond: blauw in zure grond en roze in alkalische grond. Er zijn echter ook een paar soorten die gewoon wit blijven. De bladeren zijn grof gezaagd en glanzend donkergroen. bolvormige tuinhortensia’s zetten hun bloemknoppen van de late zomer tot de vroege herfst. Dus, snoeien in de lente of zelfs laat in de herfst verwijdert de bloemknoppen en de kans op bloemen voor dat seizoen.
Om de hortensia er netjes uit te laten zien, kunnen de uitgebloeide bloemen worden afgeknipt. Wanneer de meeste bloemen zijn uitgebloeid, is het tijd om te snoeien. Snoei selectief de dode en zwakkere stengels, zowel oud als nieuw, met een bypass snoeischaar. Maar snoei niet alle takken, want dit is wat blijft bloeien naarmate de nieuwe groei rijpt.
Hydrangea quercifolia
De Hydrangea quercifolia is misschien minder bekend dan de andere hortensia soorten, maar dat maakt dit type natuurlijk niet minder mooi. Het blad van Hydrangea quercifolia doet denken aan een blad van een eik, vandaar de naam quercifolia. Het is aan te raden om de Hydrangea quercifolia minimaal te snoeien. Omdat de bloemkoppen gevormd worden onder de oude uitgebloeide bloemen, wordt de bloei niet bevorderd door het te snoeien. Het beste is om de zwak groeiende scheuten en de dode takken tot net boven de grond te verwijderen, als je merkt dat de planten ouder worden.
Berghortensia
De berghortensia, oftewel de Hydrangea serrata, komen oorspronkelijk uit de bergen van Japan en Korea. Vandaar dat dit type bijzonder winterhard is. Ze zijn een stuk compacter en zijn verkrijgbaar met schermvormige bloemen en bolvormige bloemen in verschillende kleuren. Deze plant wordt soms verward met Hydrangea macrophylla vanwege hun vergelijkbare bloemen. Dit type heeft echter niet de grote bladeren van Hydrangea macrophylla.
Bloei vindt plaats op oud hout en de snoeibehoeften van de plant zijn minimaal. Snoei nadat het bloeit en snij bloeiende stelen terug tot een paar gezonde toppen. Snoei in het vroege voorjaar ongezonde stengels tot op de grond.
Klimhortensia
De verbluffende klimhortensia, de Hydrangea anomala petiolaris, is het type dat je langzaam ziet opkomen in een boom of andere ondersteuning. Het is een wijnstok, geen struik en er is over het algemeen weinig tot geen snoei voor nodig. Deze plant bloeit op oud hout van het voorgaande seizoen.
Zodra klimhortensia’s eenmaal gevestigd zijn, kunnen ze behoorlijk krachtig groeien en hebben ze af en toe snoei in de late winter nodig om grenzen te stellen voor het komende seizoen. Veronachtzaamde, overwoekerde wijnstokken kunnen in het vroege voorjaar tot het maaiveld worden teruggebracht om de plant te verjongen.
Hortensia op jong hout snoeien
Hortensia op jong hout is heel eenvoudig op één te snoeien. De beste periode om dit te doen is in het voorjaar in maart of april. Gebruik de bypass snoeischaar om de oude takken tot ongeveer 10 cm boven de basis van de struik af te knippen. De hortensia zal nieuwe takken vormen waarop bloemen komen die dit jaar zullen bloeien.
Hortensia ‘Annabelle’
De Hortensia ‘Annabelle’ zijn ook hele populaire tuinplanten, gekenmerkt door prachtige grote, bolvormige, witte bloemen. Dit type hortensia heeft meestal geen problemen met bloeien, hoewel de witte bloemen niet zo opzichtig zijn als we normaal van hortensia’s verwachten. Het is een ronde struik met bladeren die enigszins afgerond zijn met een spits uiteinde, bleker aan de onderkant dan aan de bovenkant.
Deze struik bloeit op nieuwe takken. Snoeien moet dus in het vroege voorjaar worden gedaan om voldoende groei voor bloemen te garanderen. Verwijder alle takken die in de winter gewond of gedood zijn en snijd andere takken lichtjes bij om de plant vorm te geven. Vind je dat jouw hortensia struik te groot wordt, haal dan een gedeelte van de takken, inclusief wordt, uit de grond.
Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’
Dit is de meest voorkomende hortensia-variëteit. Ze worden ook wel de Pluimhortensia of Schapenkophortensia genoemd, en kenmerken zich met enorme sneeuwbalvormige bloemtrossen in het midden tot de late zomer. De bloemen beginnen wit en worden langzaam roze, drogen en blijven op de plant lang nadat de bladeren zijn gevallen.
Bloemknoppen komen voor bij nieuwe voorjaarsgroei. Een lichte snoei van individuele stengels in de late winter of het vroege voorjaar zorgt er niet alleen voor dat de plant niet overwoekerd raakt, maar bevordert ook een gezonde groei en bloemen. Tijdens het groeiseizoen kan je de uitgegroeide bloemen verwijderen, en de algehele vorm van de plant snoeien zodra de bloemen minder mooi worden.