Een plafond verlagen kan verschillende redenen hebben. Een heel hoog plafond kan heel mooi zijn, maar het kan ook een vervelende galm veroorzaken. Je kan de akoestiek in je woning dus verbeteren door het plafond te verlagen. Daarnaast kan een verlaagd plafond voor meer sfeer en warmte zorgen in een ruimte. Een betere isolatie kan ook en goede reden zijn. En wat tegenwoordig een hele populaire reden is om een plafond te verlagen, zijn inbouwspots. Een verlaagd plafond is de beste en vaak de enige mogelijkheid als je inbouwspots wilt in woonkamer, slaapkamer, badkamer of keuken. In deze kleine handleiding laten we zien waar je op moet letten en hoe je aan de slag kunt gaan!
Inbouwspots zijn erg populair. Het is een geweldige manier om een zeer goede lichtverdeling in een ruimte te krijgen, wat vooral heel belangrijk is in een ruimte als de keuken waar je meerdere keren per dag bent. Spotjes in het plafond zien er bovendien erg strak uit, en ze kunnen je interieur een hele luxe uitstraling geven.
Er zijn twee belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van nieuwe inbouwspots: het ontwerp van de inbouwspots, de kwaliteit van het licht, en wel of niet dimbaar. Lees er hieronder meer over.
Kwaliteit van het licht
In de afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe en betere led lampen. Vergeleken met de traditionele halogeen inbouwspots bieden led inbouwspots heel veel voordelen. Zo zijn led inbouwspots veel duurzamer, veel energiezuiniger en daardoor dus ook veel beter voor het milieu. Tegenwoordig kunnen de beste led lampen bovendien dezelfde lichtkwaliteit reproduceren als de oude en traditionele halogeen lampen. Het slechte is dat de markt nog steeds wordt overspoeld met slechte LED lampen, die vreselijk licht geven.
Kleurtempratuur
Bij het kijken naar de kwaliteit van het licht zijn er twee belangrijke factoren: de feitelijke kleur van het licht ook wel bekend als de kleurtemperatuur en dan de kwaliteit van de kleur. Voor het meeste gebruik in huis, raden we een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin aan. Let op dat hoe hogere ‘Kelvin’, hoe kouder het licht is.
CRI
De tweede belangrijke factor is de Color Rendering Index (CRI), ook wel bekend als RA. Deze factor gaat van 0-100 waar 100 de beste kwaliteit is. Zo is het licht van de zon kwaliteit 100. Tegenwoordig hebben de beste LED lampen een CRI-waarde van ongeveer 95, wat erg goed is. Deze lampen zitten echter ook aan de duurdere kant. Kies nooit voor lampen met een waarde lager dan CRI 80. De CRI valve is een indicatie hoe goed de kleur van het licht is. Zo kan licht met een lage CRI valve ervoor zorgen dat je ingrediënten in de keuken er grijs en saai uitzien in plaats van kleurrijk en fris.
Het probleem is dat veel fabrikanten deze CRI valve niet op de doos zetten van de lamp. Het is ook niet aan te raden om led lampen te kopen als dit nummer onbekend is. Het betekent meestal dat de kwaliteit van het licht niet goed is.
Ontwerp en installatiehoogte
Naast het design en de afmetingen van de inbouwspots is het ook erg belangrijk rekening te houden met het ontwerp en de installatiehoogte. Er zijn heel veel verschillende soorten en uitvoeringen van inbouwspots die in het plafond gemonteerd kunnen worden. Als je van plan bent het plafond alleen te verlagen met het doel om inbouwspots te installeren, moet je op zoek gaan naar lampen met de laagst mogelijke installatiehoogte. Hoe kleiner de installatiehoogte, hoe minder je het plafond hoeft te verlagen. Dit is vooral belangrijk voor kleinere kamers. Omdat hoe lager je je plafond maakt hoe ‘kleiner’ de kamer wordt en aanvoelt. Ga dus op zoek naar de kleinere inbouwspots die minder ruimte innemen.
Geïntegreerde LED verlichting is daar een mooi voorbeeld van, die een hele kleine installatiehoogte nodig hebben van slechts 36-42 mm. Het nadeel is dat de gehele spot (lamp én armatuur) vervangen moet worden als het kapot gaat, hoewel kwalitatieve Geïntegreerde LED vrijwel nooit kapot gaan.
Het formaat en de installatiehoogte van de inbouwspots is dus iets waar je over na moet denken. Daarnaast spelen kleur en vorm ook een belangrijke rol. Vroeger werden er vooral ronde inbouwspots gebruikt, maar tegenwoordig zijn er ook vierkante en rechthoekige inbouwspots verkrijgbaar, die er net iets moderner en strakker uitzien. Zowel de ronde, vierkante als rechthoekige varianten zijn te koop in verschillende mooie kleuren, zoals RVS, messing, zwart, brons, wit, noem maar op.
Wel of geen dimbare inbouwspots
Ook iets om te overwegen: wel of geen dimbare inbouwspots? Met dimbare inbouwspots kan je met behulp van een dimmer, de intensiteit van het licht instellen. Op die manier kan je op elk moment van de dag zelf beslissen hoe licht je het wilt hebben. Ga je bijvoorbeeld schoonmaken, dan wil je misschien feller licht hebben, terwijl je het juist minder fel wilt hebben als je TV aan het kijken bent. Bijna van alle LED inbouwspots zijn een dimbare variant verkrijgbaar. Je kunt op het doosje zien of de lamp wel of niet dimbaar is.
Handleiding plafond verlagen en inbouwspots installeren
Met bovenstaande informatie kan je de inbouwspots kopen die het beste bij jou passen. Heb je deze eenmaal in huis, dan is het tijd om het plafond te verlagen. De eerste stap is het installeren van het ondersteuningsframe. Daarna kan je aan de slag met de bekabeling van de inbouwspots. En tot tot slot kunnen de plafondplaten geplaatst en afgewerkt worden.
Stap 1 – Het ondersteuningsframe installeren
Een plafond verlagen is eigenlijk niet zo moeilijk als het klinkt. We raden aan om een buitenste ondersteuningsframe langs de muren te installeren. Zorg ervoor dat het frame zo is geïnstalleerd dat de totale hoogte inclusief de plafondplaten groot genoeg is om de hoogte van de inbouwspots op te vangen. Nadat je het andere frame hebt geïnstalleerd, monteer je enkele dwarsbalken zodat je meer kracht in het frame krijgt om de belasting van het gewicht van de plafondplaten te dragen.
Stap 2- Bekabeling
Als het frame eenmaal op zijn plaats zit, kan het een goed idee zijn om de elektrische kabels te installeren voordat je de plafondplaten installeert. Zodra de platen zijn geïnstalleerd, wordt de ruimte beperkt om de kabel van de inbouwspots te trekken. Afhankelijk van uit welk deel van de wereld u komt, is het belangrijk om te controleren wat de lokale regelgeving is voor soorten kabels die je mag gebruiken en of je de inbouwspots zelf mag installeren. In Nederland mogen we het grootste deel van het werk voorbereiden, maar de feitelijke bedrading in elk uiteinde wordt meestal uitgevoerd door een bevoegde elektricien. In dit geval zijn de draden getrokken nadat de plafondplaten zijn gemonteerd.
Stap 3: Plafondplaten installeren
De laatste stap is het plaatsen van de plafondplaten en het boren van gaten voor de inbouwspots. Je kunt ook de gaten voor de lampen boren voordat de platen zijn gemonteerd. In deze handleiding zijn de gaten geboord nadat de platen zijn gemonteerd. Voordat je de lampen aansluit, moet je de schroefgaten afdekken met wat vulmateriaal en vervolgens het plafond stucen, schilderen met een gewenste kleur. Heb je de gaten op zijn plaats en is het plafond geverfd, dan kun je de inbouwspots aansluiten.
Hieronder zie je een video handleiding van Karwei, die laat zien hoe je inbouwspots kunt monteren in een reed verlaagd plafond.
Bron: Nordicfoodliving.com