Wil jij jouw katten in de tuin houden, en voorkomen dat ze ontsnappen en gevaar kunnen lopen? Op deze pagina vind je handige tips en ideeën om jouw tuin geschikt te maken voor katten, en hoe je jouw katten in de tuin kan houden. Lees snel verder!
Katten zijn van nature nieuwsgierig en onderzoeken objecten door ze aan te raken, te snuiven en te proeven. Wanneer je een nieuwe kat in huis haalt, zullen ze overal nieuwsgierig naar zijn en zullen ze, in tegenstelling tot ons, niet in staat zijn om het verschil te zien tussen wat wel en niet gevaarlijk is. Dat geldt voor binnen in huis, maar vooral ook in jouw tuin en natuurlijk daarbuiten. Naast dat er risico is dat katten de weg niet meer terug kunnen vinden naar huis, heb je ook te maken met gevaarlijke verkeerssituaties. Wil jij jouw tuin veilig in de buitenlucht in de tuin laten spelen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat ze uit je tuin ontsnappen? Lees de onderstaande tips voor het inrichten van een katvriendelijke tuin, en hoe je jouw katten in de tuin kan houden.
Waarom proberen katten te ontsnappen?
Katten in het wild zijn natuurlijke jagers, die hun prooi besluipen, doden, opeten en dan terugkeren naar de trots. Het zijn ook semi-nachtelijke wezens die een sterke drang hebben om zich voort te planten. Vooral leeuwen zijn erg territoriaal en beschermen hun territorium en hun jongen fel tegen eventuele indringers.
Hoewel huiskatten hun maaltijden krijgen, hebben ze nog steeds de jachtdrang en kunnen ze proberen naar buiten te gaan om een prooi te zoeken. Huiskatten hebben ook nog steeds de genetische drang om hun territorium te beschermen en om naar buiten te gaan en te paren als ze kunnen. Dit is de reden waarom ze soms een gebied in huis markeren door urine te sproeien. Houd er rekening mee dat in de geest van je kat zijn territorium zich buiten het huis kan uitstrekken, vooral als er andere katten in de buurt zijn of als je kat een bijzonder goed zicht heeft op de buitenlucht. Katten houden er ook van om op de hoogte te blijven van hun omgeving en zich bewust te zijn van mogelijke gevaren in en om hun huis.
Tips om je katten in de tuin te houden
Gezien de aard van de kat, is de kans groot dat ze uit de tuin zullen ontsnappen als je geen voorzorgsmaatregelen treft. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen waarmee je jouw tuin op een veilige manier in jouw tuin kunt houden. Deze oplossingen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
1. Omheining van gaas op schuttingen of muren
Heb je houten schuttingen of muren in jouw tuin? De standaardhoogte van deze erfafscheidingen is 1.80, een hoogt waar katten eenvoudig overheen kunnen klimmen. Je zou dit kunnen voorkomen door een omheining van gaas of netten te creëren, die je bovenop je bestaande schuttingen of muren kunt installeren. Dit soort omheining kan eenvoudig middels speciale beugels aan de schuttingen of muren worden bevestigd. Hier te koop.
2. Katten katrolsysteem
Vind je de omheining met het gaas niet zo mooi op je houten schuttingen? Dan zijn er ook subtielere oplossingen die minder opvallen. Zo zou je ook met een katten katrolsysteem jouw katten in de tuin kunnen houden. Een katrolsysteem plaats je ook bovenop een muur of een schutting, die ronddraait zodra katten eroverheen proberen te klimmen, en er eigenlijk voor zorgt dat ze weer terug in de tuin vallen. Er zijn verschillende soorten katten katrolsystemen verkrijgbaar.
Het Oscillot® is daar een van de populairste van. Oscillot® bestaat uit een serie aluminium peddels met vier bladen, ontworpen voor installatie die achtereenvolgens over de lengte van de afrasteringslijn loopt tussen paalsets die lagers bevatten. Wanneer een kat probeert te springen en het hek te beklimmen, plaatsen ze een poot op de peddel, die dan draait; de kat krijgt geen grip en valt veilig terug op de grond. Het Oscillot® systeem is hier verkrijgbaar.
3. Petsafe CatFence
Een andere oplossing om katten in de tuin te houden, de Petsafe CatFence. Het is een katveilige onzichtbare elektronische kattenomheining, die je zowel als een trainingsinstrument als een inperkingssysteem kunt gebruiken. Door het dunne draad in de grond of aan schuttingen of muren te bevestigen, bepaal je wat de grenzen zijn voor jouw kat in jouw tuin. Op het moment dat je kat er te dichtbij komt, dan geeft de halsband eerst een waarschuwingstoon. Gaan ze nog dichter naar de omheining, dan volgt er een correctie die zijn aandacht wekt. Petsafe CatFence is hier verkrijgbaar.
4. Kattenren
Wat ook een veilige manier is om je katten veilig in je tuin te houden, is met een kattenren. Een kattenren is praktisch gezien een grote hok die je in je tuin plaatst, zodat katten niet uit je tuin kunnen ontsnappen. Het klinkt misschien erger dan het is, want er zijn ook hele grote kattenrennen verkrijgbaar, waar katten vrij en blij in kunnen spelen. Daarnaast kan je het leuker maken met speelgoed, krabpalen en mogelijkheden voor katten om op te klimmen. Op die manier kunnen ze ideaal profiteren van de frisse buitenlucht zonder gevaar te lopen. Wil je ook een grote mooie kattenren op maat laten maken? Klik hier om er meer over te lezen.
Katvriendelijke tuin inrichten
Als je jouw katten op een veilige manier in je tuin wilt laten spelen, dan is het erg belangrijk dat jouw tuin überhaupt geschikt is voor katten. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor het inrichten van een katvriendelijke tuin.
1. Wanneer moet je een nieuwe kat naar buiten laten?
Zelfs als je je tuin volledig katbestendig hebt gemaakt, raden we je aan om je kat binnen te houden totdat ze zijn gechipt en hun vaccinatieprogramma hebben voltooid. Vaccinaties, vlooien- en ontwormingsbehandelingen moeten up-to-date worden gehouden, dus overleg met je dierenarts om ze op de juiste manier in te plannen om ze te beschermen. Geef je kat de tijd om volledig vertrouwd te raken met hun thuisomgeving voordat je ze naar buiten laat. Als ze nieuw zijn in het gezin, of als je net bent verhuisd, moedig ze dan aan om binnen te blijven totdat ze volledig zijn gesetteld en gewend zijn aan hun nieuwe omgeving. Dit zou normaal gesproken ongeveer twee weken moeten duren. Onthoud dat als je bent verhuisd, je jouw microchipgegevens moet bijwerken en het identiteitsplaatje van de kat moet vervangen.
2. Giftige planten
Hoewel we katten beschouwen als vleeseters, moet je niet verbaasd zijn als je je kat op groenten of andere planten ziet kauwen. Sommige katten knabbelen graag buiten op gras of knabbelen binnenshuis aan de bladeren van kamerplanten in potten. Houd in de gaten waar jouw kat precies op graast, want sommige planten hebben delen die giftig voor hen zijn. Hieronder vind je een lijst met planten die je beter kunt mijden als jij jouw katten in de tuin wilt houden:
- Lelies;
- Azalea;
- Gele narcis;
- Tomaat;
- Vingerhoedskruid;
- Taxus;
- Hortensia;
- Philodendron;
- Kerstster.
3. Verwijder potentiële gevaren
Niet alleen planten kunnen een gevaar zijn voor katten, maar let ook op andere dingen zoals onveilige schuren die misschien bepaalde chemicaliën bevatten of onbedekte tuinvijvers. Door schuurdeuren of garage gesloten te houden, zal een nieuwsgierige kat niet naar binnen gaan en vervolgens per ongeluk worden opgesloten. Het is een goed idee om door de tuin te lopen met de geest van een ondeugende kat. Je zult snel dingen zien die je kunt repareren om je tuin katproof te maken.
Beperk de toegang tot je tuin na het aanbrengen van chemicaliën en houd je kat uit de buurt van je gazon of tuin wanneer je het behandelt met meststoffen, herbiciden of insecticiden, totdat het gebied volledig droog is.
Controleer of niemand in het gebied gif gebruikt om muizen of ratten te doden. Het kan dodelijk zijn als je kat het gif rechtstreeks of via een vergiftigd knaagdier eet.
4. Creëer een kattenluik
Door een kattenluik te creëren, heeft je kat de hele dag toegang tot je tuin. Afsluitbare kattenluiken, of luiken die jouw kat alleen binnenlaten via een tag die hun microchip herkent, zijn een nuttige aanvulling op elke kattenveilige tuin.
Bekijk ook:
Met deze oplossingen maak je jouw kat én jezelf heel gelukkig!
Diervriendelijk en leuk interieur
20x Erfafscheidingen inspiratie
85x Tuin ideeën