Een eetbank aan de eettafel is mega populair als alternatief voor normale eetkamerstoelen. Naast de verschillende praktische voordelen, ziet een eetbank er ook gewoon heel leuk uit, en creëer je er ook iets extra’s mee in een eethoek. Door de populariteit is het aanbod van eetbanken ook sterk gegroeid. Er zijn zoveel verschillende soorten eetbanken verkrijgbaar, waardoor het lastig kan zijn om dé perfecte eetbank te vinden. Dus hoe kies je nou de beste eetbank voor jou, jouw gezin en jouw eethoek? Lees snel verder en kom hierachter!
Eetbanken zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten, kleuren en materialen. De beste eetbank is voor iedereen anders, afhankelijk van de inrichting van de eethoek, de interieurstijl, de gezinssamenstelling en je persoonlijke smaak en voorkeuren. Op deze pagina gaan vind je informatie over waar je op moet letten bij het kopen van dé beste eetbank voor jou, jouw gezin en jouw eethoek.
1. Afmeting
Net als bij het kopen van een eettafel, is de afmeting van een eetbank erg belangrijk. Het mooiste is om een eetbank te kiezen die even breed is als je tafel, of iets smaller als je hem onder de tafel wilt kunnen schuiven. Heb je een hele lange en grote eettafel van bijvoorbeeld langer dan 3 meter? Dan kan het een uitdaging zijn om een net zo lange eetbank te vinden. Je zou een eetbank op maat kunnen laten maken, maar wat ook een leuk idee is, is om twee eetbanken naast elkaar te plaatsen.
Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de zithoogte, die vaak verschillen tussen 47 – 50 cm. Ben je heel lang of heb je veel lange mensen in huis, dan is het fijn om een hogere eetbank te kiezen. Ook de zitdiepte kan variëren, vaak tussen 40 – 50 cm. Wat de beste zitdiepte is, is per situatie verschillend. Plaats je de eetbank tegen de muur, dan zit het lekkerder als je een diepere zitdiepte hebt, vooral als je bijvoorbeeld ook kussens tegen de muur wilt plaatsen.
Denk ook aan de positie van de tafelpoten, zodat die niet in de weg zitten als je op de eetbank zit. Heb je een onderstel in het midden van de eettafel, dan heb je dus meer flexibiliteit.
2. Met of zonder rugleuning
Als je de ruimte hebt om er een te plaatsen, kan een eetbank met rugleuning voor meer zitcomfort zorgen in de eethoek. Dit is vooral fijn als je van natafelen houdt. Let wel dat een eventuele rugleuning het uitzicht kan blokkeren bij een eethoek bij het raam. Een rugleuning kan natuurlijk ook een decoratieve functie hebben, wat voor een meer luxe en elegante look kan zorgen.
Plaats je de eetbank tegen de muur, dan kan de muur ook als rugleuning fungeren, en heb je niet perse een eetbank mét rugleuning nodig. Door kussens tegen op de eetbank tegen de muur te plaatsen, kan je meer comfort creëren. Met kussens kan je bovendien de eethoek stijlen met meer kleur en textuur.
Een eetbank zonder rugleuning voelt traditioneler aan en is praktischer voor kleine en krappe ruimtes en een kleine eettafel. Deze stijl kan erg ingetogen zijn en zal een kamer niet overweldigen. Ze zijn meestal licht en gemakkelijk te verplaatsen. Als je er een van hoge kwaliteit koopt, kunnen ze ook behoorlijk comfortabel zijn, ondanks dat ze niet de extra ondersteuning van een rugleuning hebben.
3. Stijl, kleur en materiaal
Net zoals eetkamerstoelen zijn eetbanken verkrijgbaar in net zoveel verschillende stijlen, kleuren en materialen. Houten eetbanken zijn mega populair, vooral houten banken zonder rugleuning. Het grote voordeel is dat ze super flexibel zijn. Je kunt ze niet alleen aan de eettafel gebruiken, een houten bank is eigenlijk overal bruikbaar in huis – van de hal tot de woonkamer en slaapkamer. Daarnaast past hout bij alle interieurstijlen, of je nou een strakke moderne eethoek hebt, landelijke eethoek of een klassieke eethoek.
Wil je een iets stoerdere eetbank? Dan kan je ook denken aan een zwarte stalen eetbank. Vaak combineert een eetbank een stalen onderstel met een houten zitting, maar er zijn ook volledige stalen eetbanken verkrijgbaar. Deze passen overigens ook heel stoer in een modern interieur.
Heb je een klassiek interieur? Een gestoffeerde eetbank past heel mooi in klassieke eethoeken. De stoffering zorgt niet alleen voor een klassieke en elegante uitstraling, het biedt ook extra zitcomfort. Je kunt bovendien kiezen uit verschillende soorten stoffen en materialen. Fluweel en leer zijn bijvoorbeeld erg populair. Twee heel verschillende looks, zowel eigentijds als stijlvol. Fluweel geeft een weelderige look en feel aan de ruimte, en is gemakkelijker schoon te maken dan je wellicht denkt.
Leer geeft de bank meer een stoerdere uitstraling, vooral als je kiest voor het populaire cognac bruin leer. Het voordeel is dat je leer heel eenvoudig kunt schoonmaken.
De keuze voor stijl, kleur en materiaal is heel persoonlijk. Het is niet alleen belangrijk wat je mooi vindt, maar het is ook belangrijk om te kijken naar je interieur. Wat voor muur kleur heb je bijvoorbeeld in je eethoek? Wat voor soort eetkamertafel heb je? Wat voor vloer heb je? Noem maar op.
4. Opbergruimte
Een van de voordelen van een eetbank in de eethoek, is dat het ruimtebesparend is. Naast dat het een eetbank zonder leuningen optisch een stuk lichter aanvoelt dan eetkamerstoelen, kan je een eetbank ook onder een eettafel schuiven als je het niet gebruikt. Daarnaast zijn er ook eetbanken verkrijgbaar met opbergruimte. Deze worden ook wel klepbanken genoemd. Eetbanken met opbergruimte zijn ideaal voor in een kleine keuken, kleine woonkamer of kleine eethoek, omdat je verschillende soorten spullen in de eetbank kunt opbergen. Denk bijvoorbeeld aan tafellinnen, bestek, kussens, keukenapparatuur, etc.
Bekijk ook:
10x Ronde eethoek
Eetkamerstoelen kopen? 6x Tips!
Bankje met planten
10x Eettafel bank