Kurkwand


Een kurkwand ziet er niet alleen mooi en stijlvol uit in huis, het biedt ook verschillende praktische voordelen. Ben jij op zoek naar een leuke, mooie en warme bekleding voor een muur of meerdere muren in huis? Op deze pagina vind je alle informatie over kurkwanden, inclusief leuke inspiratie voorbeelden. Kijk snel verder!

Als materiaal wordt kurk al heel lang gewaardeerd door ontwerpers, architecten en ingenieurs van over de hele wereld. Kurk wordt vaak gebruikt voor een verscheidenheid aan toepassingen, van mode tot ontwerp, constructie tot energieproductie en zelfs in de lucht- en ruimtevaartindustrie. En kurk wordt dus ook steeds vaker gebruikt voor huis en tuin. Denk bijvoorbeeld aan meubels, vloeren, plafonds en kurkwanden.

Kurk wand- en plafondbekleding is een natuurlijk decoratief alternatief voor traditionele bekledingen. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan unieke patronen en tinten die passen bij elke interieurstijl. Kurk kan ook worden gebruikt om muren of plafonds te accentueren of te contrasteren. Kurkwanden en plafonds zijn niet alleen decoratief, maar ook functioneel. Afhankelijk van de dikte van de gekozen bekleding, kan een kurkwand geluid dempen en absorberen, fungeren als een natuurlijke thermische isolator, en uitstekende akoestische waarden bieden. Daarnaast kan je een kurkwand ook super handig gebruiken als een soort prikbord. Leuk voor in de keuken, kinderkamer of bij je werkplek op kantoor.

De krukwand bij deze werkplek is gemaakt met de Serena 30x30 kurktegels van Karwei.
De krukwand bij deze werkplek is gemaakt met de Serena 30×30 kurktegels van Karwei.

Wat maakt kurk zo’n uniek en veelzijdig materiaal?

  • Duurzaam – Kurk is een 100% natuurlijk plantenweefsel dat afkomstig is van de kurkeik. In tegenstelling tot hout wordt kurk ontdaan van de bast van de boom en na verloop van tijd hergroeit het waardoor het 100% hernieuwbaar en volledig duurzaam is.
  • Thermische en akoestische isolator – Door de gasvormige holtes in kurk heeft kurk een extreem lage geleidbaarheid voor warmte, geluid en trillingen. Daarom is een kurkwand ideaal voor het geluiddicht maken van kantoor- en vrijetijdsruimtes, en is geweldig voor het verminderen van warmteverlies.
  • Brandvertragend – Nog een van de unieke materiaaleigenschappen van kurk is dat het een natuurlijke brandvertrager is. Kurk brandt zonder vlam en stoot geen giftige gassen of chemicaliën uit, waardoor het een ongelooflijk veilig materiaal is om in openbare ruimtes te gebruiken.
  • Ondoordringbaar – De kleine zakjes of cellen in kurk bevatten suberine en ceroiden waardoor kurk ondoordringbaar is voor vocht en gas. Dit betekent dat kurk na verloop van tijd niet zal rotten of verslechteren, waardoor het onder andere een uitstekende optie is voor wanden en vloeren.
  • Licht – Kurk is gevuld met luchtbellen, in feite bestaat het voor ongeveer 50% uit lucht, waardoor het een extreem licht materiaal is. De lichtheid van kurk, evenals het drijfvermogen in water, betekenen dat het een extreem veelzijdig en aanpasbaar materiaal is met een breed scala aan toepassingen.
  • Hypoallergeen – Kurk is niet alleen gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, het absorbeert ook geen stof en helpt beschermen tegen allergieën, wat gemoedsrust biedt bij het creëren van gedeelde ruimtes die een hoge mate van hygiëne vereisen.
  • Elasticiteit – Kurk is de enige vaste stof die, wanneer hij aan één kant wordt samengedrukt, elders niet uitzet of groter wordt. Door de elasticiteit van kurk kan het zich aanpassen aan variaties in temperatuur en druk zonder kromtrekken of vervormen, waardoor het een briljant, slijtvast materiaal is zonder gebrek aan commerciële toepassingen.
  • Visueel aantrekkelijk – De onderscheidende look van kurk maakt het een esthetisch aangenaam materiaal om mee te werken in allerlei contexten, en dankzij de unieke eigenschappen kan het in alles worden gebruikt, van natuurlijke kurkplaten tot ingewikkelde geometrische 3D-tegels. Kurkproducten zien er vaak niet eens uit als kurk, met planken met houteffect en tegels van imitatiesteen, evenals een verscheidenheid aan kleuropties.
De kurkwand bij deze thuiswerkplek ziet er niet alleen mooi en stoer uit, maar het wordt ook functioneel gebruikt als prikbord!
De kurkwand bij deze thuiswerkplek ziet er niet alleen mooi en stoer uit, maar het wordt ook functioneel gebruikt als prikbord!

Kurkwand maken

Een kurkwand maken is erg eenvoudig. Er zijn partijen die fullservice kurkwanden aanbieden. Het enige wat jij dus hoeft aan te geven is welke wand je met kurk wilt bekleden en wat voor soort kurkwand je wilt. Zij komen de kurkwand dan op locatie voor je maken. Om een beetje geld te besparen, kan het echter ook een goed idee zijn om zelf je kurkwand te maken.

Je kunt kiezen tussen kurktegels of kurkplaten. Het enige verschil tussen kurktegels en kurkplaten is het formaat. Kurkplaten zijn over het algemeen een stuk groter. Beiden zijn natuurlijk online verkrijgbaar, maar je kunt het ook kopen bij alle bekende bouwmarkten zoals Karwei, Praxis, Gamma en Hornbach. Voor een pak kurktegels met 10 tegels van 30×30, met een dikte van 3 mm, betaal je tussen 20 – 35 euro.

Nimtim Architects heeft voor een bijzonder project in Londen, zowel de gevel als de binnenmuren bekleed met kurk. Hier zie je de stoere kurkwand in de woonkamer.
Nimtim Architects heeft voor een bijzonder project in Londen, zowel de gevel als de binnenmuren bekleed met kurk. Hier zie je de stoere kurkwand in de woonkamer.

Hieronder vind je een beknopte stap voor stap handleiding om je eigen kurkwand te maken met kurktegels. Bekijk ook de video handleiding van Kurk24.nl

Wat heb je nodig?

  • Kurklijm of Bison waterkit;
  • Lijmroller;
  • Kwastje;
  • Lijmbakje (verfbakje)
  • Stanleymes;
  • Aandrukroller;
  • Rolmaat;
  • Waterpas;
  • Kurktegels of kurkplaten.
  1. Het is aan te raden om de kurktegels of kurkplaten 48 uur in de kamer te leggen waar de kurkwand komt, zodat het kan acclimatiseren.
  2. Schenk de lijm in het lijmbakje (verfbakje). Gebruik de lijmroller om de lijm goed uit te rollen in het lijmbakje.
  3. Begin om de wand in de lijm te zetten. Het is belangrijk dat de volledige muur bedekt wordt met lijm. Let dus ook op alle hoeken en randen. Eventueel kan je het kwastje gebruiken om nauwkeuriger te werken.
  4. Vervolgens kunnen de lijm op de kurktegels aangebracht worden. Ook deze moeten volledig bedekt worden met lijm. Doe dit bij alle kurktegels achter elkaar en laat het ongeveer één tot twee uur drogen. Als het droog is, zul je zien dat de lijm niet meer wit is, maar transparant. Let op dat de lijm niet plakt, zowel op de wand als op de tegels. Maar als je de kurktegels op de wand aanbrengt en goed aandrukt, zul je merken dat het super vastzit.
  5. Begin linksboven aan de muur. En begin ook om de linkerbovenhoek van de kurktegel vast te zetten, zodat je het nog een beetje kunt verschuiven. Vervolgens druk je het voorzichtig verder aan. Voor de optimale hechting van de lijm, kan je een aandrukroller gebruiken om het goed aan te drukken.
  6. Als de eerste tegel vast zit, pak je de tweede tegel. Zorg ervoor dat het goed aansluit. Je duwt de tweede tegel als het ware tegen de eerste tegel, zodat je geen naadjes krijgt. Pas als het goed geplaatst is, kan je het goed aandrukken en vastzetten.
  7. Met een stanleymes en een winkelhaak zou je een kurktegel op maat kunnen zagen.
De kurkwand in deze moderne keuken voegt heel veel sfeer en warmte toe - een ontwerp van Projects Office
De kurkwand in deze moderne keuken voegt heel veel sfeer en warmte toe – een ontwerp van Projects Office

Bekijk ook:
Houten wandbekleding inspiratie
Bakstenen muur
Betonlook verven

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate