De charmante uitstraling die je met visgraat vloeren kunt creëren in een interieur is uniek, en met geen enkele andere vloer te realiseren. Overweeg jij ook een visgraat vloer in huis of op kantoor? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt – van de verschillende soorten visgraat vloeren en bijbehorende voordelen en nadelen, prijzen, en de mooiste inspiratie voorbeelden!
Visgraat vloeren zijn een van de meest populaire hardhouten vloeren, en niet zonder reden. De creatie dateert uit de oude Romeinse tijd, toen de Romeinen voor het eerst stenen in het visgraatpatroon legden, omdat ze ontdekten dat stenen in dezelfde richting wijzen als de verkeersstroom veel langer duurde dan enig ander patroon.
Vernoemd naar de haring, omdat het patroon lijkt op de botstructuur, vallen visgraat vloeren onder de paraplu van parketvloeren. Simpel gezegd, parketvloeren verwijzen naar hardhouten vloeren die in een patroon zijn gelegd in tegenstelling tot de traditionele rechte houten planken. Parket is echter niet alleen beperkt tot het visgraatpatroon – er zijn ook heel veel andere legpatronen zoals de Hongaarse punt, Dambord, Mozaïek, Kopshout, noem maar op. Maar het visgraat patroon is veruit het meest populaire legpatroon.
Wat is het visgraat patroon?
Een visgraat vloer wordt gemaakt met rechthoekige planken die allemaal op dezelfde maat zijn gesneden. Elke plank is 90° van de andere geplaatst, waardoor een soort gebroken zigzagpatroon ontstaat dat wordt gewaardeerd om zijn asymmetrie.
In sommige gevallen kunnen visgraat vloeren een ruimte groter doen lijken. Bij installatie in kleine ruimtes helpt het zigzagpatroon de aandacht naar de breedte van de kamer te trekken. Dit creëert uiteindelijk een optische illusie van meer vierkante meters.
Wat is het verschil tussen een visgraat vloer en Hongaarse punt vloer?
Veel mensen verwarren een visgraat vloer met een Hongaarse punt vloer. Hoewel deze legpatronen erg op elkaar lijken, is er degelijk wel een verschil. Bij een Hongaarse punt vloer worden de uiteinden van de planken schuin gesneden. Wanneer ze in elkaar passen, komen de planken op een punt om een omgekeerd V-patroon te creëren. Een Hongaarse punt lijkt op een lange reeks pijlen die over de hele lengte van de vloer lopen.
Het is eigenlijk vrij eenvoudig om een Visgraat vloer van een Hongaarse punt vloer te onderscheiden als je weet waar je op moet letten. Doordat bij Visgraat vloeren gebruik wordt gemaakt van rechthoekige planken, worden de planken altijd in een exacte hoek van 90° van elkaar gelegd. De planken in een Hongaarse punt kunnen daarentegen onder verschillende hoeken worden gelegd door eenvoudig de hoek aan te passen waaronder het uiteinde van elke plank wordt gesneden. En waar de uiteinden van visgraat planken een overlappende en gebroken kwaliteit creëren, worden de V-vormen in een Hongaarse punt gescheiden door rechte lijnen die over de hele lengte van het oppervlak lopen.
Massief houten visgraat vloeren
Massief houten visgraat vloeren zijn een traditionele hardhouten vloer die door en door massief is. Hardhouten houten vloeren hebben een fijne en mooie nerf en zijn zwaarder dan andere soorten vloerdelen. Deze hebben ook de unieke eigenschap dat ze na verloop van tijd mooier worden: het hout veroudert geleidelijk, verandert van kleur en wordt mooier met de tijd.
Massief houten vloeren worden vaak in onbewerkte vorm gelegd, wat betekent dat het hout na installatie moet worden geschuurd en gepolijst. Het is belangrijk dat ze een periode in de ruimte worden geplaatst zodat ze kunnen acclimatiseren.
De levensduur van massief houten vloeren is grotendeels afhankelijk van hoe goed je houten vloerdelen worden onderhouden. Als het goed wordt gedaan, kunnen de vloerdelen meer dan 40 jaar meegaan.
Prijs: 80 – 120 euro per m2
Voordelen:
- Mooie natuurlijke uitstraling;
- Meerdere malen opschuren is mogelijk;
- Na reparatie ziet de vloer er weer als nieuw uit;
- Duurzaam.
Nadelen:
- Relatief duur;
- Niet vocht- en waterbestendig.
Lamelparket visgraat vloeren
Lamelparket visgraat vloeren zijn een heel goed alternatief voor massief hardhouten vloeren omdat het minder duur is dan massief hardhout, gemakkelijker te installeren is, maar belangrijker nog, verkrijgbaar is in een reeks van honderden moderne kleuren en afwerkingen. Het is ook erg moeilijk te onderscheiden van de massief houten vloer als deze eenmaal is gelegd.
Dit soort visgraat vloeren bevatten planken die samengesteld zijn uit een oppervlaktelaag van houtfineer die bovenop een meerlaagse ondervloer zit. De toplaag van het hout is 2-8 mm dik, waardoor het hout gemakkelijker kan verouderen en conditioneren. Hierdoor is de uitzetting en krimp van het hout minimaal, terwijl je net als een massieve houten vloer het hout nog steeds kan opschuren, repareren en afwerken. Een lamelparket visgraat vloer gaat gemiddeld zo’n 20 tot 30 jaar mee als hij op de juiste manier wordt onderhouden.
Prijs: 60 – 100 euro per m2
Voordelen:
- Niet te onderscheiden van een massieve houten vloer, dankzij de echte toplaag van hout;
- Goedkoper dan een massieve houten vloer;
- Veel opties mogelijk;
- Minimale krimp en werking.
Nadelen:
- Meer onderhoud;
- Gevoeliger voor krassen;
- Moet in combinatie met een geluiddempende vloer, vooral in appartementen.
Bamboe visgraat vloeren
Bamboe is geclassificeerd als gras en wordt vaak verward als een vorm van houten vloeren. Het merendeel van bamboe op de markt is strand geweven bamboe, dat hard is en in een grote verscheidenheid aan kleuren en afwerkingen verkrijgbaar is.
Strand geweven bamboe visgraat vloeren worden gemaakt door de bamboe eerst in boorzuur te weken en vervolgens onder intense druk samen te drukken, terwijl een warmtegevoelige lijm wordt gebruikt.
Het merendeel van de huidige bamboevloerproducten is afkomstig uit China en andere delen van Azië. Moso is de soort die het meest wordt gebruikt voor vloeren. Bamboe is een natuurlijk oppervlaktebekledingsmateriaal dat veel van de eigenschappen van hardhouten vloeren heeft, ook al behoort het tot een grassoort. Het deelt veel van de positieve voordelen van een hardhouten vloer, evenals de nadelen en kwetsbaarheden.
Prijs: 80 – 120 euro per m2
Voordelen:
- Mooie warme uitstraling;
- Stevig;
- Hypoallergeen;
- Laat warmte goed door, waardoor je het kunt combineren met vloerverwarming;
- Super duurzaam.
Nadelen:
- Weinig variatie;
- Niet bestand tegen water en vocht;
- Niet kleurvast.
Laminaat visgraat vloeren
De planken van laminaat visgraat vloeren bestaan uit een kern van high-density fibreboard (HDF) waarop een laag decoratieve afbeelding is aangebracht. De HDF-panelen bestaan uit houtvezel en milieuvriendelijke hechthars. Op het bovenste slijtvlak wordt een realistisch 3D-beeld aangebracht, wat de look en feel bepaald van de visgraat vloer. Hete persen worden gebruikt om de lagen aan elkaar te hechten. Om slijtage te helpen voorkomen, wordt het oppervlak van de laminaatvloer bovendien voorzien van een beschermende laag van impregneerhars. Ten slotte worden de randen gesneden om groeven te vormen voor een eenvoudige klikmontage. Dit betekent dat je vrij eenvoudig zelf ook je eigen laminaat visgraat vloer kunt leggen. Laminaat visgraat is bovendien verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en kleuren. Onderstaande laminaat vloer is verkrijgbaar bij Afium.
Prijs: 30 – 60 euro per m2
Voordelen:
- Eenvoudig in onderhoud;
- Relatief goedkoop;
- Eenvoudige montage;
- Grote variatie;
- Slijt- en krastvast.
Nadelen:
- Niet te repareren;
- Minder duurzaam;
- Niet vocht- en waterbestendig;
- Kunstmatige uitstraling.
PVC visgraat vloeren
PVC vloeren zijn de laatste jaren erg populair geworden. PVC staat voor Polyvinylchloride – het is het op twee na meest geproduceerde plastic polymeer ter wereld. Het wordt in veel verschillende toepassingen gebruikt, afgezien van vloeren, zoals buizen, gevelbeplating, isolatie en zelfs gezondheidsbenodigdheden.
PVC vloeren zijn stootvast, duurzaam en ook bestand tegen water en vocht, wat ze ook geschikt maken als badkamervloer. Je hebt keuze tussen een plak PVC en Click PVC, en je kunt kiezen tussen stroken en tegels. Maar voor een mooie visgraat vloer met houtlook, is plak PVC de beste keus. Wel moet dit op een egale ondervloer gelegd worden. In tegenstelling tot een laminaat visgraat vloer, is de installatie van een PVC vloer wat moeilijker. Het is dan ook aan te raden om dit altijd door een ervaren professional te laten doen.
Veel mensen verwarren een PVC vloer met Vinyl. Hoewel ze veel overeenkomsten hebben, en van hetzelfde kunststof zijn gemaakt, zijn er wel degelijk een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee soorten vloeren. Het grote verschil zit in de bovenste en onderste laag. Deze lagen zijn bij een vinyl vloer zachter en flexibeler. Een PVC vloer voelt dan ook een stuk harder aan, en ook minder gevoelig voor deuken en beschadigingen.
Prijs: 40 – 70 euro per m2
Voordelen:
- Duurzaam;
- Sterk;
- Onderhoudsvriendelijk;
- Mogelijk in combinatie met vloerverwarming;
- Geluiddempend;
- Veel variatie mogelijk.
Nadelen:
- Duurder dan bijvoorbeeld laminaat;
- Egale ondervloer vereist;
- Niet makkelijk zelf te leggen;
- Kunstmatige uitstraling, vooral vergeleken met hardhout en lamelparket.
Bekijk ook:
Houten wandbekleding inspiratie