Is het plafond in jouw badkamer aan vervanging toe, en ben jij benieuwd naar wat voor soort materiaal het beste is voor het badkamer plafond? Op deze pagina hebben we de beste materialen voor je op een rijtje gezet, die bestand zijn tegen de verschillende factoren in de badkamer. Succes!
In de badkamer heb je te maken met veel vocht en warmte. Daarom is de keuze van het juiste materiaal voor het badkamer plafond erg belangrijk. Door de vele materialen, kan het echter best een flinke uitdaging zijn om een keuze te maken. Er zijn waarschijnlijk ook materialen waar jij zelfs nog nooit van hebt gehoord. Daarnaast zijn er verschillende factoren die mee kunnen spelen in jouw keuze en wat het beste plafond is voor jouw badkamer. Denk bijvoorbeeld aan de kosten en duurzaamheid van het gebruikte materiaal. Het beste badkamer plafond is niet alleen bestand tegen vocht en warmte, maar is ook duurzaam, zodat je in de toekomst zo min mogelijk te maken krijg met kosten voor reparaties. Om jou te helpen bij deze keuze, bespreken we hieronder de beste materialen voor het badkamer plafond.
1. Gipsplaten en greenboard
Een populair materiaal voor plafonds zijn natuurlijk gisplaten en greenboards. Je kunt kiezen voor gewone gipsplaten in plafonds boven de niet-douche- of badgedeeltes van udebadkamer. Voor de ruimte waar de douche zich bevindt, is het echter aan te raden om vochtbestendige gipsplaten of greenboards te kiezen. Greenboard is, zoals de naam al doet vermoeden, groen van kleur. Het is geïmpregneerd met een waterafstotend middel en heeft daardoor een vertraagde wateropname, waardoor het erg geschikt is voor het badkamer plafond.
Hoewel je voor dit type badkamer plafond materiaal iets duurder is dan normale gisplaten, zijn de installatie- en afwerkingskosten bijna gelijk.
Bij het gebruik van gipsplaten is een van de grootste problemen in badkamers de schade veroorzaakt door opstijgende waterdamp die condenseert als waterdruppels op het oppervlak. Daarom is het een goed idee om het te beschermen met een laag waterbestendig verf.
2. Vochtbestendige MDF panelen
Hoewel normale MDF platen niet bestand zijn tegen vocht en water, zijn er wel vochtbestendige MDF panelen verkrijgbaar die wel geschikt zijn voor de badkamer. Deze platen zijn bewerkt met een hogere druk en een vochtwerende lijm. Dankzij de tand- en groefverbinding, kan je deze panelen met behulp van speciale clips vrij snel aan het plafond bevestigen. Ook inbouwspots kan je zonder problemen in het badkamer plafond verwerken.
3. Acrylplaten
Acrylplaten zijn de afgelopen jaren erg populair geworden in huis, wat ook geschikt is voor het badkamer plafond. Het is verkrijgbaar in een breed scala aan ontwerpen en maten. Afhankelijk van het badkamerontwerp kan je acrylplaten in transparante, gedessineerde of effen kleuren kiezen en deze ondersteunen met L-vormige aluminium strips. Het monteren van LED-lampen of paneellampen aan je transparante plafond geeft bijvoorbeeld een opvallende uitstraling aan de hele ruimte. Een ander kenmerk van acryplaten is dat ze erg lichtgewicht zijn en dus gemakkelijk kan worden verwijderd en ingetrokken als er eventueel onderhoud nodig is.
4. Cementplaten
Cementplaten is het perfecte badkamer plafond materiaal voor de natte delen die je plafondtegels wilt bekleden. Tegels staan bekend om hun waterafstotende eigenschappen, maar ze zijn niet waterdicht, omdat ze doorsijpelen door scheuren en andere potentiële spleten. Hierdoor dringt vocht door in de tegels en diep in de ondergrond. Cementplaat is daarom uitstekend geschikt als steunmateriaal om dergelijke lekkage te voorkomen. Wanneer je cementplaten als steunmateriaal installeert, wordt deze niet beschadigd door vocht. Als extra stap zou je de omlijsting achter het bord kunnen afdekken met een vochtscherm.
5. Spanplafond
Laatst hadden we het uitgebreid gehad over spanplafonds – een praktische manier om een plafond te verlagen, zonder het gedoe van een complete verbouwing met stof en vuil. Spanplafonds barsten niet, lekken niet, nemen geen vocht op, ze zijn altijd strak en gemakkelijk schoon te maken. Hierdoor is het dus ook erg geschikt als badkamer plafond.
Mocht je vochtproblemen krijgen, dan zal het spanplafond niet verkleuren of beschimmelen. Je kunt het bovendien eenvoudig demonteren om het onderliggende probleem aan te pakken.
6. Glasvezel
Glasvezel is een goedkoop en waterafstotend materiaal dat veel wordt gebruikt in badkamers. Door zijn stevigheid zal het na verloop van tijd niet verzakken. Het is ook onbrandbaar en wordt geleverd in voorgesneden panelen die in de ruimte passen. Helaas bevat glasvezel echter een formaldehyde-bindmiddel dat een gezondheidsrisico vormt tijdens de installatie. De microvezels kunnen door stofmaskers dringen en zich in je huis verzamelen, wat leidt tot ademhalingsproblemen. Daarom is specialistische reinigingsapparatuur nodig om ze te verwijderen en daarom kan je glasvezel het beste overlaten aan experts in plaats van om het zelf te installeren.
7. Tegels
Tegels zijn populair in badkamers dankzij de gepolijste look die ze bieden. Ze zijn er in verschillende kleuren en materialen, van keramiek tot hoogwaardig marmer. Meestal worden badkamertegels geplaatst in gebieden die het meest vatbaar zijn voor opspattend water dankzij hun waterdichte eigenschappen, zoals bij het bad, bij de wastafels of in de douche. Bij het installeren van tegels moet je echter een tegeldrager gebruiken en eventuele openingen tussen de tegels volledig afdichten. Als je dat niet doet, kan er vocht doorsijpelen en schimmelvorming veroorzaken. Zoals boven benoemd, zou je tegels kunnen combineren met platen die volledig vocht, en waterbestendig zijn, zoals greenboards of cementplaten.
8. Hout
Vaak wordt het gebruik van hout afgeraden in de badkamer, omdat hout zal werken door vocht en schommelingen in temperatuur – of het nou gaat om houten meubels, houten vloer of een houten plafond. Dit betekent echter niet dat het helemaal niet mogelijk is om een houten plafond in de badkamer te nemen, mits je kiest voor het juiste houtsoort. In Finse sauna’s worden bijvoorbeeld gebruik gemaakt van exotische houtsoorten die van nature beter bestand zijn tegen vocht en warmte. Vind je andere houtsoorten mooier, zoals eiken, beuken of essenhout? Dan is het belangrijk om het houten plafond goed te behandelen. Daarnaast is het ook verstandig om regelmatige onderhoud te plegen.
Bekijk ook:
Plafond verlagen voor inbouwspots
Spanplafonds
Badkamer tegels kopen? 6x Tips!
50x Badkamers voorbeelden