Een Japanse tuin kenmerkt zich met veel groen, mooie traditionele elementen, en straalt vooral heel veel zen uit. Wil jij ook een tuin waar je helemaal tot rust kan komen? Bekijk onderstaande ideeën, tips en inspiratie foto’s voor het inrichten van een Japanse tuin!
Veel mensen voelen zich aangetrokken tot de minimalistische schoonheid en het onmiskenbare gevoel van rust in Japanse tuinen. Trekkend uit eeuwenlange traditie, een prachtig natuurlijk landschap en een cultuur die rijk is aan ceremonie, kunnen authentieke Japanse tuinen heel moeilijk opnieuw te creëren zijn buiten de cultuur. Zoek in plaats daarvan inspiratie op door de ontwerpprincipes van balans en terughoudendheid en door enkele van de traditionele elementen van Japanse tuinen.
Natuurlijke elementen
Net zoals een Japans penseelschilderij, wordt de essentie van een Japans tuinotnwerp in een paar penseelstreken vastlegt. Een Japanse tuin bootst de natuurlijke wereld op een gestileerde manier na. De inspiratie voor plantkeuzes, kleur en vorm van de inheemse bossen, weelderige rivierbeddingen en torenhoge bergen van het land. Donkere stenen, helder en diep groen en aardse bruintinten en zandtinten, zijn de meest voorkomende kleuren. En veel tuinen hebben ook mooie bescheiden rode of andere levendige tinten. Traditionele Japanse tuinen, die het natuurlijke landschap verder imiteren, bevatten vaak een subtiele verandering in topografie, zoals heuvels en valleien.
Balans door asymmetrie
De meeste Japanse tuinen maken gebruik van natuurlijke bouwmaterialen zoals grote stapstenen, bamboe, hardhout, grind en zand. Hedendaagse landschappen kunnen de traditionele materialen combineren met modernere materialen zoals beton en betonkorrels.
Paden, binnenplaatsen, plantbedden en andere tuinelementen zijn aangelegd om de balans in het landschap te bevorderen. In tegenstelling tot klassieke Europese tuinen die symmetrie prefereren, bereiken Japanse tuinen vaak balans door asymmetrie. Als er bijvoorbeeld een grote rots aan de ene kant van een pad wordt geplaatst, wordt er vaak een boom aan de andere kant geplaatst om het evenwicht in vorm te bevorderen.
Tuinelementen
Zoals eerder aangegeven vind je in een Japanse tuin vaak een aantal standaard traditionele elementen. Wil jij dus een echte Japanse tuin inrichten? Dan mogen een aantal van onderstaande elementen absoluut niet ontbreken.
Theehuizen
Traditioneel gezien, een Japans theehuis omgeven door een natuurlijke tuin, is een heilige ruimte voor het houden van een theeceremonie. Hoewel de ceremonie zelf misschien geen deel uitmaakt van jouw traditie, kunnen de meesten van ons zich verhouden tot de aantrekkingskracht van een buitenkamer die ideaal is als je op zoek bent naar rust, kalmte en reflectie.
Wastafels
De wastafel is een belangrijk element in een Japanse theehuis. Ze worden traditioneel door gasten gebruikt om zichzelf te reinigen voordat ze het theehuis binnentreden. Een goede wastafel is omgeven door een zorgvuldige opstelling van stenen die verschillende elementen vertegenwoordigen. Wastafels met of zonder de traditionele stenen kunnen op zichzelf al mooi zijn en fungeren als een rustige waterornament in de tuin. Het toevoegen van een eenvoudig waterbassin aan je tuin, is bovendien een eenvoudige manier om een gevoel van rust te creëren.
Water
Over water gesproken, water is sowieso een heilig onderdeel in een traditionele Japanse tuin. Het mooiste is natuurlijk een mooie tuinvijver. Dit past niet alleen perfect in een Japanse tuin, het geeft je tuin ook de perfecte natuurlijke sfeer. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om nieuwe planten op te nemen, zoals waterlelies. Koi karpers zijn een super leuk idee. En als je een grote tuin hebt, en je de mogelijkheid hebt om een grote vijver te nemen, dan is het ook een geweldig idee om een kleine brug te creëren boven de vijver waar je overheen kan lopen.
Heb je een kleine tuin waar geen vijver in past? Een fontein of een ander waterornament zijn hele mooie alternatieven, waarmee je hetzelfde effect kunt creëren.
Rotsen
Japanse tuinen hebben vaak één of meer grote stenen of rotsblokken die bergen in het landschap vertegenwoordigen en het ontwerp verankeren. Grote rotsen zien er natuurlijker uit, wat eigenlijk miniatuurbergen zijn. Begraaf ze voor een gedeelte onder de grond, met daaromheen kleine planten of kleine struiken. Dit is een manier om de verhouding aan te tonen tussen de berg en het groen.
Looppaden
Veel Japanse tuinen hebben looppaden die door de ruimte slingeren, kronkelende beekbeddingen – symbolisch of echt – en ontworpen om een bezoeker te begeleiden tijdens een meditatieve wandeling. Om hetzelfde effect op kleinere schaal te krijgen, kan je bijvoorbeeld een looppad creëren van grind. Daarop plaats je vervolgens een aantal grote stapstenen die je van de kant één naar kant twee begeleidt. De stenen vertragen je pad door de tuin en moedigen je aan om aanwezig te zijn tijdens de reis.
Rotstuinen of Zen-tuinen
Oorspronkelijk ontworpen als meditatietuinen, zijn droge landschappen, bestaande uit een compositie van rotsen, mos en kleine bomen, ook veel voorkomende elementen in een Japanse tuin. Het bleke zand of het fijne grind dat de grond bedekt, vertegenwoordigt water en wordt vaak in rimpels geharkt. Zelfs op kleine schaal in een achtertuin kunnen deze gestileerde landschappen heel vredig zijn om naar te kijken.
Plantensoorten
Planten zijn een belangrijk onderdeel in een Japanse tuin. Het is echter niet nodig om een grote verscheidenheid aan planten in de tuin op te nemen. Vasthouden aan twee of drie essentiële bemoste of kruipende planten is niet alleen een gemakkelijke manier om de tuin te onderhouden, maar houdt ook de lijnen eenvoudig. Hieronder hebben we een aantal mooie plantsoorten benoemd, die je vaak aantreft in een Japanse tuin.
Japanse esdoorns
De sierlijke takvormen en delicate bladeren van Acer palmatum worden al lang gekoesterd door Japanse tuinders. De bomen kunnen in je tuin een hoogte bereiken van vier tot zes meter. Als je ze mooi snoeit, blijven ze perfect, waardoor ze prachtige toevoegingen zijn aan kleinere achtertuinen of binnentuinen. Kies uit soorten met bladkleuren van chartreuse tot pruim.
Mostuinen
Gebieden bedekt met groen mos en bezaaid met varens en stenen zijn een ander element van traditionele Japanse tuinen. Sommige mostuinen in Japan worden al honderden jaren geteeld. Mos gedijt alleen in constant vochtige, gematigde omstandigheden met niet te veel zon, maar ook niet in diepe schaduw. Een alternatief is de Soleirolia soleirolii, ook wel bekend als ‘Slaapkamergeluk’.
Lente tuinen
Traditioneel geassocieerd met geboorte en vernieuwing, wordt de lente vooral vereerd in Japanse tuinen. De meeste bevatten planten zoals bloeiende kersen, gekozen vanwege hun lentebloesems, evenals planten met heldere, levendig groene bladeren die een groot deel van hun groeiseizoen fris en lenteachtig aanvoelen.
Herfstkleuren
Japanse tuinen omarmen ook seizoensveranderingen van zomer tot winter, door bomen en struiken op te nemen die een herfstshow geven. Om de look te krijgen, kies je een prachtige Japanse esdoorn, zoals Acer palmatum ‘Osakazuki’, die in de herfst karmozijnrood wordt, of plant een bosje schitterende gouden ginkgo-bomen (Ginkgo biloba). Tip: Selecteer een mannelijke ginkgo op de kwekerij om te voorkomen dat je het vallende fruit moet opruimen.
Bekijk ook:
85x Tuin ideeën
10x Tuinverlichting inspiratie
10x Mooie tuinen op Instagram
10x Tuin ontwerpen voorbeelden
Voortuin ideeën
20x Erfafscheidingen inspiratie