We weten allemaal dat het een flinke uitdaging kan zijn om de kleuren voor je interieur uit te kiezen. Muur kleuren, de kleur van je bank, de kleur van de tv meubel, de kleur van de kussens, de kleur van je keuken, de kleur van de tegels, noem maar op. Gelukkig zijn er verschillende manieren die je daar heel goed bij kunnen helpen. Vandaag willen we jullie kennis laten maken met de kleurencirkel, en hoe je deze kan gebruiken om de kleuren te bepalen voor je interieur. Kleurencombinaties die helemaal voldoen aan jouw wensen!
De basis
De kleurencirkel van Itten, afkomstig van de Zwitserse Johannes Itten is een vast onderdeel voor iedereen die kunst- en interieuropleidingen volgen. Gebaseerd op wetenschappelijke kleurprincipes, is de kleurencirkel op een manier georganiseerd, die laat zien hoe kleuren combineren, mengen en contrasteren. Het is verdeeld in 12 kleuren en drie categorieën: primair, secundair en tertiair. Primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. Alle andere kleuren zijn gemaakt op basis van deze drie kleuren.
Tussen elke primaire kleur in de kleurencirkel bevinden zich de secundaire kleuren, oranje, groen en paars, gemaakt door twee primaire kleuren te mengen.
Tertiaire kleuren worden gevormd door een primaire kleur te mixen met een secundaire kleur ernaast. Deze zijn geeloranje, roodoranje, roodviolet, blauwviolet, blauwgroen en geelgroen.
Kleurenschema’s
De kleurencirkel kan super handig zijn die je voor het ontwerpen en inrichten van je interieur kan gebruiken, zolang je weet hoe je het moet gebruiken. Hieronder staan de populairste kleurenschema’s die met de kleurencirkel zijn gemaakt. Maar voordat we beginnen, houd er rekening mee: blauw, groen en paars zijn meestal koelere tinten die kalmer zijn, en oranje, geel, bruin, rood en roze zijn warmere tinten die spannender zijn. Voordat je een kleurenpalet kiest, is het belangrijk dat je weet wat voor gevoel je wilt creëren in een kamer.
Monochromatische kleuren
In een interieur hoef je geen mengeling van kleuren te gebruiken. Sterker zelfs, de meeste mensen gebruiken juist kleurentinten die een mooie kleurverloop creëren. Dit wordt ook wel Ton sur Ton genoemd. Als je bijvoorbeeld van blauw houdt, dan kan je verschillende tinten blauw met elkaar combineren, van lichtblauw tot donkerblauw.
Analoge kleuren
Als je van de eenvoud van monochrome kleuren houdt, maar iets meer variatie wilt, dan kan je kiezen voor analoge kleuren in je interieur. Het is een feilloze manier om een succesvolle kleurencombinatie met een mild contrast te creëren. Het is net zo eenvoudig als twee tot drie kleuren samenvoegen die naast elkaar zitten in de kleurencirkel.
De beste manier om een samenhangend geheel te creëren, is door de 60-30-10-regel te volgen – 60 procent dominante kleur, 30 procent secundaire kleur en 10 procent accentkleur. Kies gedempte tinten of koele tonen om een meer ontspannen sfeer in een ruimte te creëren, zoals een slaapkamer. Voor een energieker gevoel, ga voor meer verzadigde tinten of warme tonen. Een populaire analoge kleurencombinatie en unieke liefde zijn blauw en groen of oranje en rood. Dan zou je ook nog een derde kleur toe kunnen voegen.
Complementaire kleuren
Zoals vaak wordt gezegd, trekken tegenpolen elkaar aan. Door twee complementaire kleuren te kiezen, kleuren die tin de kleurencirkel tegenover elkaar staan, ontstaat een energiek kleurenschema met hoog contrast. Denk bijvoorbeeld aan paars met geel, blauw met oranje of rood met groen. Dit is best gedurfd, maar soms kunnen complementaire kleuren heel mooi uitpakken in een interieur.
Wanneer we twee contrasterende, levendige kleuren gebruiken, geven we vaak de voorkeur om de ene kleur te verkiezen boven de andere, of beide te gebruiken tegen een neutrale achtergrond. Een gezonde dosis wit en veel natuurlijk licht kunnen voor een mooi balans zorgen.
Triadische kleuren
Voel je je avontuurlijk? Kies dan voor een driekleurig kleurenschema bestaande uit drie willekeurige kleuren, die gelijkmatig verdeeld zijn in de kleurencirkel. Deze worden ook wel triadische kleuren genoemd. Dit kleurenschema creëert een levendig contrast. Maar omdat het uitgebalanceerd is, voelt het iets minder intens aan dan een complementair kleurenschema.
Zwart, wit en grijs
Als je de kleurencirkel goed hebt bekeken, dan zal je vast zijn opgevallen dat zwart, wit en grijs ontbreken. Zwart, wit en grijs zijn technisch gezien ook geen echte kleuren. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je het wel in een interieur kan gebruiken. Sterker zelfs, zwart, wit en grijs zijn veruit de populairste interieurkleuren. Daarnaast kan je zwart en wit ook gebruiken om een bepaalde kleur te versterken of te verzwakken.