Overweeg jij kunstgras voor op het balkon? Leuk! Op deze pagina vertellen we je er alles over. Wat zijn de voordelen en nadelen? Waar moet je op letten bij het kopen van kunstgras? Hoe kan je zelf kunstgras op je balkon aanleggen? En we laten de mooiste inspiratie voorbeelden zien van verschillende soorten balkons waar gekozen is voor kunstgras. Lees dus snel verder en ga aan de slag!
Kunstgras is tegenwoordig mega populair, vooral vanwege de praktische voordelen (Hieronder kan je er alles over lezen). Steeds meer mensen kiezen voor kunstgras in hun tuin in plaats van echt natuurgras. Maar wat veel mensen nog niet weten, is dat kunstgras voor op het balkon ook een goed idee kan zijn – of het nou gaat om een klein balkon of een groot balkon. Echt natuurgras spreekt veel mensen aan – hoewel het absoluut een keuze is die je zou meoten overwegen in de tuin, is het minder logisch op het balkon. Kunstgras daarentegen is wel een goede optie, als alternatief van tegels of houten vlonders. Natuurlijk zijn er leuke balkon planten verkrijgbaar, maar die wegen niet op tegen kunstgras, waarmee je jouw balkon die frisse, natuurlijke en groene uitstraling kunt geven.
Voordelen
Niet voor niets is kunstgras zo populair – natuurlijk vanwege de praktische voordelen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Het hele jaar door mooi – Kunstgras ziet er elke dag van het jaar mooi uit, ook tijdens droogte of wanneer je op vakantie bent geweest. Het groeit nooit te lang en het ziet er nooit dood, verkleurd of vlekkerig uit.
- Weinig onderhoud: Kunstgras vereist zeer weinig onderhoud in vergelijking met natuurgras. Het is vlekbestendig en kan gemakkelijk worden gestofzuigd, wat zorgt voor een schone look en feel.
- Zeer veelzijdig – Kunstgras is verkrijgbaar in verschillende maten, dichtheid en tinten groen. Hierdoor kan je wel stellen dat kunstgras behoorlijk veelzijdig is. Het is geweldig voor zowel binnen als buiten. Je kunt hem toevoegen aan je balkon en een klein gazon creëren. En je zou het zelfs op je vlonder gebruiken.
- Duurzaam – Als het om duurzaamheid gaat, scoort kunstgras altijd boven echt gras. Afhankelijk van de kwaliteit kan het gemakkelijk 5-15 jaar of zelfs langer meegaan.
- Hond- en kindvriendelijk – Sommige hondenbezitters geven de voorkeur aan kunstgras omdat het honden ervan weerhoudt gaten in de tuin te graven en hun urine het gras niet beschadigt. Ouders kunnen ook de voorkeur geven aan kunstgras omdat het rommelvrij is (geen modderige voetafdrukken) en allergievrij voor kinderen (of volwassenen) die last hebben van grasallergieën.
Nadelen
Er zijn ook een aantal belangrijke nadelen waar je rekening mee moet houden, voordat je daadwerkelijk tot aankoop gaat:
- Het kan er nep uitzien – Omdat kunstgras er zo smetteloos en vlekkeloos uit kan zien, kunnen de meeste mensen zien dat het niet echt is. Daarom is de kwaliteit van kunstgras erg belangrijk. Sommige soorten kunstgras kan je bijna niet onderscheiden van echt gras. Het heeft ook niet het frisse gevoel dat je krijgt als je op blote voeten in het echte gras loopt. Bovendien kan het vaak erg heet worden als het wordt blootgesteld aan direct zonlicht.
- Duur – In termen van kosten zijn de initiële kosten van kunstgras hoger dan echt gras. Gezien het lage onderhoud loont het echter op de lange termijn.
- Niet milieuvriendelijk – Een van de grootste nadelen van kunstgras is dat het niet biologisch afbreekbaar is. Bovendien voorkomt het bij gebruik buiten dat regenwater in de bodem insijpelt, waardoor de bodemkwaliteit wordt aangetast.
- Waterophoping – Als het kunstgras niet goed is aangelegd op je balkon, kan het water niet goed worden afgevoerd. Maar dit hangt vooral af van hoe het is aangelegd. Als het verkeerd wordt gedaan, kan het probleem optreden.
Wat kost kunstgras?
Natuurlijk wil je ook weten wat kunstgras kost. Zoals gezegd, zijn kunstgrassen verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en zelfs kleuren. Houd rekening met een prijs van ongeveer 15 – 40 euro per vierkante meter.
Kunstgras aanleggen op het balkon
Over het algemeen is het aanleggen van kunstgras op balkons een relatief eenvoudige taak is. De meeste balkons hebben een geschikte vloer van beton, zijn relatief vlak en hebben een goede afwatering – een ideale ondergrond om kunstgras op te leggen. Hier zijn altijd uitzonderingen op. Hieronder vind je een aantal punten waar je op moet letten als je kunstgras voor op het balkon wilt:
- Beoordeel het oppervlak waarop je het kunstgras wilt installeren. Op welke ondergrond wil je het gras leggen? Kunstgras kan vrijwel op alle harde ondergronden worden geïnstalleerd, waaronder tegels, beton, baksteen en houten vlonders. Belangrijk bij houten vlonders, is dat er voldoende openingen zijn tussen de planken. Als dit niet het geval is, is er kans dat het hout gaat rotten.
- Kunstgras mag niet op een oneffen oppervlak worden gelegd, omdat er luchtbellen in het gras zullen ontstaan, waardoor een ongelijkmatige look ontstaat. Als de ondergrond oneffen is, raden we aan om een 6 mm schuimonderlaag te gebruiken. Als je een vlakke ondergrond hebt om kunstgras direct op te leggen, zou dat geen probleem moeten zijn.
- Als je een heel groot balkon hebt, is het aan te raden om op slechts een deel van het balkon een kunstgras aan te leggen. Dit voorkomt een ‘groene overbelasting’ en geeft je tevens de kans om je balkon op te delen in verschillende ruimtes.
- Als de waterafvoer slecht is van je balkon, is de kans groot dat het water op het kunstgras blijft bij een zware regenbij, wat slecht is voor het kunstgras. Zorg er daarom dus voor dat de waterafvoer goed is.
Installatie van het kunstgras op het balkon is vergelijkbaar met de installatie van het gras in een tuin. Het belangrijkste verschil is dat je geen grondwerk hoeft te doen, maar het installeren van het eindproduct is over het algemeen hetzelfde. Er wordt waar mogelijk voegband bij het verbinden van het gras gebruikt, om zo min mogelijk lijm op het balkon aan te brengen. Om het kunstgras op zijn plaats te houden, is het verstandig alleen lijm te gebruiken rond de omtrek van het gebied. Dit zorgt ervoor dat er gaten in de ribbels blijven voor drainage. Ook wordt er speciale aandacht aan het vastzetten van het kunstgras rond de ingangen om struikelgevaar te voorkomen. Te veel lijm onder het gras zal de watervrije afvoer onder het product verhinderen en maakt het indien nodig ook erg moeilijk om het op te tillen. Als je kunstgras op houten vlonders wilt installeren, worden er spijkers gebruikt rond de omtrek in plaats van lijm, omdat de lijm van het hout zal breken.
Stappenplan
- Zorg ervoor dat je balkon vrij van vuil is. Veeg het daarom goed schoon met een bezem.
- Wil je kunstgras op bestaande tegels leggen, met voegen die breder zijn dan een halve centimeter? Leg dan een drukverdeeldoek onder het kunstgras, om ervoor te zorgen dat die voegen niet zichtbaar zijn door het kunstgras. Bij een egale betonnen ondergrond is dit niet nodig. De drukverdeeldoek is verkrijgbaar in een breedte van twee of vier meter, die je eenvoudig kunt uitrollen.
- Kunstgras wordt geleverd in rollen van twee of vier meter. Rol het kunstgras uit over je balkon.
- Heb je meerdere rollen kunstgras nodig, plak de naden dan vast met zelfklevende lijmband, om ervoor te zorgen dat die naden niet zichtbaar zijn.
- Gebruik een scherp mes om het kunstgras langs de randen op maat te snijden. Belangrijk is om het snijden vanuit de onderkant te doen, zodat eventuele beschadigingen van het kunstgras niet zichtbaar zijn.
- Kit het kunstgras vast aan de ondergrond met speciale kunstgraskit.
- That’s it!