Na verschillende indrukwekkende verbouwingen zoals van de 19de-eeuws woon-winkelpand, een pakhuis in Utrecht en de bekende Zwarte Parel woning in Rotterdam, ging architect en meubelontwerper Rolf Bruggink een nieuwe uitdaging aan in Utrecht. Een voormalig koetshuis uit 1890 gelegen in de binnenstad in Utrecht. Het pand heeft jarenlang leeggestaan, totdat de architect de potentie erin zag om daar zijn eigen woning en kantoor van te maken.
Net als veel projecten die de architect heeft gerealiseerd, zowel voor hemzelf als voor zijn opdrachtgevers tijdens zijn tijd bij Zecc architecten, is ook dit project erg indrukwekkend te noemen. Het oude koetshuis werd volledig leeggehaald, inclusief de vloeren, wanden en plafonds. Het enige wat overbleef was het prachtige karakteristieke exterieur. Binnen zijn ze dus begonnen met een groot rechthoekig leeg pand.
Nieuwe indeling
Vervolgens heeft Rolf de grote ruimte ingedeeld in drie gelijke traveeën. Het eerste gedeelte waar je binnenkomt is een lege expositie ruimte geworden, terwijl helemaal aan de andere kant een woonkamer is gerealiseerd, waar een enorm grote raam is verwerkt. In het middelste gedeelte is met sloopmaterialen een groot blok gebouwd die eigenlijk de structuur en indeling bepaalt van de woning. Onderin dit blok vind je de keuken, terwijl de slaapkamer, de badkamer, de inloopkast en het kantoor boven zijn ingericht. In het open vide kantoor is bovendien een heel bijzonder open ligbad gerealiseerd.
Hergebruik van materialen
Wat dit project zo bijzonder maakt is dat er uitsluitend materialen zijn gebruikt uit het naastgelegen noodbarak. Het enige wat nieuw is die de architect en meubelmaker samen met hergebruikspecialist Niek Wagemans hebben gebruikt, zijn de tienduizenden schroeven die nodig waren om alles met elkaar te verbinden.
Rolf is bouwkundig afgestuurd in Delft en samen met Marnix van der Meer hebben zij architectenbureau Zecc opgericht. In 2012 is hij gestopt als architect, om vervolgens aan de slag te gaan als meubelontwerper. In zijn werk als meubelmaker speelt recycling een belangrijke rol. Hij zaagt antieke meubels door en vult ze aan met moderne materialen.