Is je huidige plafond in huis toe aan vervanging of wil je een verlaagd plafond, en overweeg jij een spanplafond te installeren? Op deze pagina vind je alle informatie over spanplafonds die je nodig hebt om te beslissen of dit de juiste beslissing is voor jou. Bekijk alle voordelen en nadelen, wat de kosten zijn, hoe een installatie van een spanplafond verloopt, etc. Natuurlijk laten we ook de mooie inspiratie voorbeelden zien van reeds geïnstalleerde spanplafonds. Kijk snel verder!
Bij een plafond in huis denk je wellicht meteen aan een gestuukte plafond die vervolgens geschilderd wordt. Maar naast gestuukte plafonds zijn er ook andere opties die je kunt overwegen. Denk bijvoorbeeld aan houten plafondbekleding of een spanplafond. Naast dat spanplafonds erg mooi en strak eruit kunnen zien, bieden deze ook een aantal hele praktische voordelen. Met de informatie die je op deze pagina vindt, kan je een weloverwogen keuze maken en beslissen of het een goed idee is om voor een spanplafond te gaan.
Wat is een spanplafond?
Spanplafonds zijn systeemplafonds die bestaan uit twee basiscomponenten: een omtrekrail en een lichtgewicht doek dat zich uitrekt en in de rail wordt klikt. De omtrekrail wordt aan de muren gemonteerd, zodat het doek strak onder het bestaande plafond kan worden gespannen – vandaar dus ook de naam ‘splanplafond’. Het grote voordeel is dat je het oude plafond gewoon kan laten staan en niet hoeft te verwijderen. Hierdoor heb je ook geen last van stof en vuil, waardoor je alles in de ruimte, inclusief meubels, gewoon kunt laten staan tijdens de installatie van een spanplafond.
Wat is het verschil tussen een PVC en polyester spanplafond?
Er zijn twee soorten spanplafonds, namelijk van PVC folie en van polyester. Bij een spanplafond van PVC folie wordt een PVC doek eerst aangebracht en vervolgens pas opgespannen. Met behulp van een warmtekanon wordt het PVC doek verhit tot 40 tot 60 graden Celcius. Hierdoor gaat de PVC folie krimpen en automatisch strak gespannen. Door deze manier van installatie, wordt een spanplafond van PVC folie ook wel een warm spanplafond genoemd.
Ook bij een spanplafond van polyester wordt een polyester doek eerst gemonteerd. Met behulp van een spatel wordt het doek vervolgens naar de zijkanten opgespannen. In tegenstelling tot een spanplafond van PVC folie, gebeurt dit gewoon op kamertemperatuur en hoeft de ruimte niet eerst opgewarmd te worden. Vandaar dat een spanplafond van polyester ook wel een koud spanplafond wordt genoemd.
Naast het verschil in hoe het spanplafond wordt geïnstalleerd, zijn er nog een aantal andere verschillen tussen PVC en polyester. Een PVC spanplafond is bijvoorbeeld volledig demonteerbaar en herplaatsbaar. Daarnaast heeft het ook een zogenaamd vormgeheugen, wat betekent dat de vorm van het plafond vanzelf kan herstellen, bijvoorbeeld doordat er water op het doek is gelekt. HIerdoor is een spanplafond ook geschikt voor in de badkamer.
Daarnaast heeft een polyester spanplafond een wafelstructuur, waardoor het minder makkelijk is om het schoon te maken. Wat wel weer erg fijn is van een polyester spanplafond, is dat er geen lasnaad zichtbaar is bij grote oppervlaktes, hoewel deze bij een PVC spanplafond ook niet heel duidelijk zichtbaar is.
Voordelen
Hierboven hadden we al een aantal voordelen van spanplafonds benoemd. Hieronder hebben we alle voordelen nog eens op een rijtje gezet.
- Duurzaam – spanplafonds zijn vrij goed bestand tegen mechanische schade. Hierdoor is het een heel duurzaam plafond. Ze kunnen zelfs enkele tientallen jaren meegaan, en fabrikanten bieden meestal een garantie van 10 jaar.
Perfecte afwerking – een spanplafond zorgt voor een perfect egaal oppervlak. Bij traditionele afwerkingen is dat niet mogelijk. Naast een standaard wit spanplafond, kan je ook kiezen uit andere kleuren. Fabrikanten bieden bovendien een breed scala aan ontwerpen die ook kunnen worden aangepast. Men kan kiezen voor een uniform oppervlak of een 3D print met een gewenst patroon. Als je geen gladde afwerking wilt, kan je kiezen voor een stoffen plafond in welke vorm dan ook.
Weerstand – stoffen die worden gebruikt voor spanplafonds zijn vocht-, brand- en stofbestendig. Indien goed geïnstalleerd, is een spanplafond waterdicht, daarom laat het doek niets door in geval van lekkage vanaf de bovenste verdieping. Zoals veel fabrikanten beweren, kan een spanplafond, afhankelijk van de constructie, tot 100 liter water bevatten. Weefsels die in dergelijke constructies worden gebruikt, zijn brandveilig.
Akoestische isolatie – een spanplafond gemaakt van een geperforeerd membraan kan geluid uit een kamer absorberen.
Onderhoudsvriendelijk – eenmaal geïnstalleerd heeft een spanplafond geen speciale aandacht nodig. Ze kunnen worden gestofzuigd en de hele constructie maakt het mogelijk om het te verwijderen, bijvoorbeeld om het leidingsysteem dat eroverheen zit schoon te maken.
Nadelen
Naast de vele voordelen moet je bij een verlaagd plafond helaas ook rekening houden met een aantal nadelen.
- Probleem met maatvoering – ondanks het feit dat spanplafonds vrij veelzijdig zijn, zijn ze niet geschikt voor elk type kamer. Stoffen plafond kan moeilijk gelijkmatig in ruimtes met een ongebruikelijke vorm passen of als muren veel nissen en uitsparingen hebben. Hoewel de planken aan dergelijke omstandigheden kunnen worden aangepast, kan het behoorlijk duur zijn. Een ander probleem is het feit dat de maximale afmeting van het doek 5 meter is. Grotere oppervlakken vereisen het gebruik van twee afzonderlijke stoffen, die geen perfect egaal oppervlak creëren.
- Verlichtingsopties – vermogen van lampen die worden gebruikt voor een spanplafond mag niet groter zijn dan 40 W. Ze moeten ook worden beschermd tegen verwarming – hoge temperaturen kunnen verkleuring van de stof veroorzaken.
- Duur – de totale prijs hangt uiteraard af van de grootte, het gekozen materiaal en de complexiteit van de kamer, maar een spanplafond is over het algemeen vrij duur. De kosten stijgen mee met het project maatwerk, het bijzondere printontwerp en het inpassen van de constructie in ongebruikelijke ruimtes.
Wat kost een spanplafond?
Zoals bij de nadelen aangegeven zijn spanplafonds niet heel goedkoop. Voor een standaard spanplafond van PVC folie of polyester moet je rekening houden met een prijs tussen 70-90 euro per vierkante meter inclusief montage. Dit kan zelfs oplopen tot 150 euro per vierkante meter voor een akoestisch spanplafond en 200 euro voor een anti-bacterieel spanplafond.
Een belangrijke factor die invloed heeft op de prijs van een spanplafond is de totale oppervlakte. Hoe groter de oppervlakte is, hoe lager de vierkante meter prijs zal zijn. Daarnaast moet je ook denken aan het gebruikte materiaal, eventuele isolatie, gewenste afwerking, soort verlichting, noem maar op.
Hoe wordt een spanplafond geïnstalleerd?
Spanplafonds vereisen geen voorbereiding van het hoofdplafond. Het enige waar je rekening mee moet houden, is ervoor te zorgen dat er niets (bijv. stof of gips) van valt. Muren waarop de rails worden geïnstalleerd, moeten worden gladgemaakt. Het meubilair kan tijdens de installatie gewoon in de kamer blijven. De kamer moet worden opgewarmd (bij een PVC spanplafond). De minimale temperatuur is 18°C, terwijl 40°C het meest optimaal is. Als het een PVC-plafond is, moet het materiaal worden opgewarmd tot 60-70°C voordat het wordt uitgerekt. Bij een polyester spanplafond hoeft niet opgewarmd te worden.
Voordat de constructie wordt geïnstalleerd, wordt de stof met speciale bevestigingsmiddelen aan de hoeken van de constructie bevestigd. Het plafond is opgewarmd en bevestigd aan de planken die op de muren zijn geïnstalleerd. De warmte zorgt ervoor dat de stof samentrekt en uitrekt, waardoor een glad en egaal oppervlak ontstaat. De laatste fase is het verbergen van de spleten tussen de planken en de muren. Onderstaande video van CanDo laat duidelijk zien hoe een spanplafond wordt geïnstalleerd.
Bekijk ook:
Plafond verlagen voor inbouwspots
Houten balken aan het plafond
Houten plafond