Het aanbod keramische terrastegel is groot en bestaat uit tegels met diverse samenstellingen. Zo zijn er keramische terrastegels 2 cm, keramische terrastegels 3 cm en keramiek op betontegels. Voor al deze varianten geldt dat ze krasvast, kleurvast, vorstbestendig en vrijwel altijd antislip zijn. Keramische terrastegels zijn de afgelopen jaren mede hierdoor erg populair geworden. De tegels behouden namelijk hun uiterlijk en zijn onderhoudsarm. Ook is een keramische terrastegel eenvoudiger te verwerken dan een natuursteen tegel. Dit bespaard tijd en verminderd de kosten voor de aanleg van een terras. De keramische terrastegel heeft zich in de loop der jaren verder ontwikkeld en er zijn nieuwe varianten op de markt gekomen die de verwerking nóg eenvoudiger maken. In deze blog vertellen we er meer over!
Keramische terrastegels 2 cm leggen
De keramische terrastegel met een dikte van 2 cm kan worden gezien als de ‘reguliere’ tegel. Het grootste aanbod is momenteel beschikbaar in deze dikte. De tegels zijn vaak verkrijgbaar in allerlei maatvoeringen, waarvan de 60×60 cm tegel nog altijd het meest wordt aangeboden. Een keramische terrastegel met een dikte van 2 cm kan verwerkt worden in de gestabiliseerde zand (zand met cement) of drainagemortel (kiezel of split met cement). Zoals de naam al aangeeft draineert de drainagemortel beter dan gestabiliseerde zand. Zowel bij gestabiliseerde zand als drainagemortel dient er als eerst een laag vulzand aangebracht te worden, daarop komt een laag gestabiliseerde zand van 5 cm of drainagemortel. Vervolgens worden de terrastegels met een lijmlaag (hechtbrug) bevestigd op de gestabiliseerde zand of drainagemortel. De laatste stap is het invoegen van de terrastegels met een voegmortel in een bijpassende kleur.
Keramische terrastegels 3 cm leggen
Totaaltegel biedt tevens keramische terrastegels aan met een dikte van 3 cm. Het grote voordeel van deze terrastegels is dat deze direct op het gele zandbed verwerkt kunnen worden. De terrastegels kunnen zo sneller verwerkt worden én het scheelt aanzienlijk in de kosten. Voor het verwerken van een keramische tegel met een dikte van 3 cm dient er als eerste een laag gele zand (of vulzand) te worden aangebracht. Hierop komt een kleine laag straatzand die ervoor zorgt dat het bed mooi vlak is. De terrastegels kunnen vervolgens op het zandbed geklopt worden. Het is mogelijk om de terrastegels in te voegen met voegzand óf met een voegmortel. Vaak wordt gekozen voor voegzand omdat bij voegmortel het risico op scheuren aanwezig is. Terrastegels liggen op gele zand met straatzand losser waardoor ze kunnen bewegen en dus sneller scheuren. De mate waarin scheuren voorkomt is echter afhankelijk van de opbouw van de ondergrond. Hoe strakker en rechter, hoe minder kans op scheuren.
Keramiek op beton terrastegels
De keramiek op beton tegels bestaan uit een laag van 3 of 4 cm beton met daarop een keramische terrastegel van 1 cm. Door deze combinatie kan deze terrastegel direct verwerkt worden op gele zand. Dit bespaard de kosten voor het leggen van een kostbare (betonnen) fundering. De tegels hebben een geïntegreerde voegopsluiting en afstandhouder waardoor een terras snel en eenvoudig gelegd kan worden, met een mooi resultaat. Totaaltegel biedt onder andere keramiek op beton terrastegels aan onder de naam CeraDeco. CeraDeco heeft een assortiment van 17 terrastegels met unieke designs. De prints van de tegels zijn geïnspireerd door natuursteen tegels. De terrastegels hebben de prachtige uitstraling van natuursteen, maar de voordelen van een keramische terrastegel. De tegels zijn namelijk vorstbestendig, krasvast, kleurvast, onderhoudsarm en antislip.
Voor keramiek op beton terrastegels geldt dezelfde verwerking als voor keramische terrastegels 3 cm.